Gradovi i općine 17.06.2016. 12:11. Zadnja izmjena: 19.06.2016. 02:17.

Problemi s pticama

Stanari Vukovarske ulice 4a u Čakovcu ogorčeni: Vrane ubijaju naš mir!

Kad se govori ili piše o problemu velikog broja vrana u središtu Čakovca, kao crna točka najčešće se spominje Perivoj Zrinskih. O bezuspješnim pokušajima odgovornih u Gradu da se populacija tih inteligentnih ptica smanji, izvještavali smo više puta.

Već na oko vidi se da broj vrana nije nešto manji nego prethodnih godina, no park nije jedina lokacija na kojoj se gnijezde. List "Međimurje" pozvali su stanari zgrade u Vukovarskoj ulici 4a koji kažu da zbog vrana više, doslovno, ne mogu spavati.

Iza njihove zgrade nalazi se visoko drveće na kojima su savile gnijezda. Podno drveća je dječje igralište, a sve zajedno čini prilično nezgodnu kombinaciju.

"To je tortura koja se ponavlja svakodnevno, a počinje već u četiri ujutro kad krenu graktati, tek nekoliko metara od naših prozora. Kad nas probude, naravno, nemoguće je ponovno zaspati. Nerijetko se i zaletavaju u prozore, a staviti sušiti veš na prozor također nije baš preporučljivo jer ga onečiste svojim izmetom.

Stvaraju se i neugodni mirisi, dok je dječje igralište problem za sebe. Također je puno izmeta, a nerijetko, pa evo i sada na igralištu pronađemo mrtvu vranu. Nitko je ni ne pokupi. Nije potrebno objašnjavati kakva je to potencijalna opasnost, pogotovo za zdravlje naših najmlađih.

Što je još gore, gnijezda je sve više, a tome vjerojatno doprinose i pojedini susjedi koji vranama ostavljaju hranu i vodu", ispričali su nam u dahu okupljeni stanari od kojih nitko nije želio istupati pojedinačno već su, ističu, složni u želji da netko od odgovornih nešto poduzme.

Bili su, kažu, u Gradu, no previše sluha zasad nije bilo. Dio rješenja vide u tome da se odrežu grane najbliže prozorima, ali i da se smanji visina drveća kako bi se otežalo gniježđenje.

To su predložili i djelatnicima Gradskog komunalnog poduzeća "Čakom" za njihovog redovitog orezivanja stabala, no ovi su im kazali da imaju nalog za rezanje grana uz cestu. Hoće li nadležni reagirati?