Gradovi i općine 28.08.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Štefanec proslavio prvu godišnjicu pripojenja Čakovcu

Prošlo je nešto više od godine dana otkako se naselje Štefanec izdvojilo iz sastava Općine Mala Subotica te postalo „najmlađim“ mjestom,  administrativno u sastavu Grada Čakovca. Tim je povodom tamošnje Vijeće mjesnog odbora u petak, 8. kolovoza i subotu, 9. kolovoza organiziralo proslavu Dana mjesta.

 

Program je počeo svetom misom za sve pokojne i žive Štefančane, nakon čega je upriličena svečanost otvaranja ograde oko sportskih terena. Vrpcu je prerezao predsjednik tamošnjeg Nogometnog kluba Jadran Josip Korent, uz asistenciju 6-godišnjeg Darija Hrastića, dok je ogradu blagoslovio župnik Danijel Požgaj.

 

Na proteklih godinu dana na svečanoj sjednici Vijeća mjesnog odbora osvrnuo se predsjednik tog tijela Dejan Hrastić.

 

Najvažnije i najveće promjene u odnosu na prijašnje razdoblje su samostalnost u radu i odlučivanju te određene ovlasti u raspolaganju sredstvima, istaknuo je na početku obraćanja Hrastić te nastavio:

- Već u prvim mjesecima u sastavu Grada Čakovca krenuli smo s uređenjem imovinsko-pravnih odnosa između Općine Mala Subotica i Grada, pa su gruntovno i katastarski na Grad prenesene sve javne prometnice. U kratkom su roku obavljene i sve predradnje te smo uvršteni u projekt aglomeracije Čakovca kojim je obuhvaćena i izgradnja kanalizacije u Štefancu. Raduje nas što ta investicija neće teretiti mjesni proračun, već će se financirati državnim, županijskim i sredstvima Europske unije.

 

Istodobno, mnogo smo pažnje posvećivali uređenju naselja, pri čemu je najvredniji zahvat bila upravo izgradnja ograde financijski teška 210.000 kuna. Živnule su i naše udruge - Udruga žena, Udruga mladih, DVD i NK Jadran, te ih podržavamo u njihovim projektima. Pomažemo i Crkvenom odboru te socijalno ugroženima, a osobito smo ponosni što smo po prvi put svakom učeniku iz naselja mogli financijski pomoći u troškovima odlaska na terensku nastavu i tako rasteretiti budžete njihovih roditelja. Kad je riječ o investicijama koje slijede, uz početak izgradnje kanalizacijskog sustava, Hrastić je najavio uređenje fasade na višenamjenskoj dvorani te asfaltiranje parkirališta uz nju, sustava odvodnje oborinskih voda i rekonstrukciju javne rasvjete.

 

Nazočnim mještanima i uzvanicima obratio se i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, najavivši daljnju podršku Grada projektima Vijeća mjesnog odbora.

 

Priznanja zaslužnima

 

Na sjednici su zaslužnima dodijeljena i priznanja Vijeća mjesnog odbora. Njih su primile sportašice Amalija i Petra Kranjčec za 3. mjesto na državnom školskom natjecanju u košarci te Željko Krčmar iz mjesnog DVD-a povodom 90 godina djelovanja Društva. Poseban, simboličan poklon uručen je i bivšem međimurskom županu Ivici Perhoču u znak zahvale njegovoj podršci inicijativi Vijeća mjesnog odbora Štefanec izdvajanju iz sastava Male Subotice i pripojenju Čakovcu. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Puhački orkestar općine Mala Subotica, KUU Seljačka sloga Nedelišće i recitatorska skupina Osnovne škole Ivanovec. Uz Dan mjesta, priređena je i izložba starih fotografija, a slavilo se i u subotu - natjecanjem mjesnih ekipa u kuhanju graha, nogometnim susretima i feštom koja je potrajala do ranih jutarnjih sati.

 

Izvor: 3095