Gradovi i općine 26.02.2018. 07:29. Zadnja izmjena: 26.02.2018. 07:31.

Gradska knjižnica i čitaonica

Što najviše čitaju Središćani?

U Murskom Središću se sve više čita, barem ako je suditi po broju korisnika Gradske knjižnice i čitaonice u kojoj se od 2016. godine kad je proširena, broj korisnika udvostručio. - Uvedeni novi sadržaji poput multimedijalne dvorane te novih računala za korisnike koje smo nabavili uz potporu Grada i Ministarstva kulture. Tako smo 2107. godinu zaključili s oko petsto pedeset korisnika, dok ih je ranije bilo oko tristo, rekla je Ivana Sakač koja dvije godine radi kao knjižničarka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Mursko Središće.

Na policama knjižnice koja se zajedno s multimedijalnom dvoranom prostire na oko sto sedamdeset kvadrata, u ponudi čitateljima je dvadeset i pet tisuća naslova, no i ta se brojka neprestano povećava.

- Želimo čitateljima ponuditi i više od samih knjiga, pa tako organiziramo različite tematske radionice, književne susrete s autorima, a dobru suradnju ostvarili smo i s vrtićima i školama s područja Murskog Središća. Redovito obilježavamo manifestacije poput Noći knjige ili Mjeseca hrvatske knjige, a za mlađe članove tijekom školskih praznika organiziramo radionice na kojima se mogu razvijati svoju kreativnost i pismenost, govori knjižničarka Ivana.

LISTA ČEKANJA NA DOBRO ŠTIVO

Najčitaniji naslovi su oni domaćih autora, pa je zbog velike zainteresiranosti za romane Kristiana Novaka Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši uvedena lista čekanja, a među najčitanijim je knjiga Ti si svjedok autora Zlatka Krznarića.

- Najviše se čita beletristika i svjetski bestseleri. Među mladima ne jenjava interes za romane J.K. Rowling o čarobnjaku Harryu Potteru, a iznimno su čitane knjige R.J. Palacia Čudo i Greška u našim zvijezdama autora Johna Greena, rekla je Ivana i dodala kako nada da će se pozitivan trend čitanja nastaviti.

Tome u prilog ide i činjenica da je osigurano besplatno članstvo u knjižnici za sve nezaposlene i socijalno ugrožene građane, a Grad sufinancira članarinu za djecu vrtićke dobi i učenike prvih razreda, kako bi ih se potaklo da čitaju od malih nogu.