Gradovi i općine 30.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:48.

Što (ne) radi DUUDI?

Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji ima koordinaciju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, poodavno je Grad Prelog, dotično -  gradonačelnik Ljubomir Kolarek, uputio zahtjev za dodjelu daljnjih 160.000 m² (16 ha) državnog zemljišta naslonjenog na Gospodarsku zonu Prelog sjever. Gradu je preostalo samo još 17.000 kvadratnih metara zemljišta u zoni koja je potpuno infrastrukturno opremljena za prihvat gospodarskih investicija (dakle, i za otvaranje novih radnih mjesta), a pisma namjere novih investitora, domaćih i inozemnih, ukazuju da je proširenje zone hitno.

Međutim, uz precizno pripremljenu dokumentaciju i ispunjene sve kriterije za dodjelu državnog zemljišta te spremnost Grada Preloga s prostorno-planskom dokumentacijom, gradonačelnik Lj. Kolarek pribojava se da dugotrajan proces u DUUDI-ju ne okrene neke od investitora u nekom sasvim drugom smjeru, što znači da će možda neka nova radna mjesta biti otvorena - negdje drugdje. A što (ne) radi DUUDI teško je procjenjivati jer iz tog ureda nisu došli ni primjedba na dokumentaciju ni obrazloženje zašto se zemljište konačno ne dodijeli Gradu.

Administrativna sporost koči i već u zoni postojeće gospodarske subjekte koji trebaju prostor i za širenje kapaciteta, pa će se vjerojatno županu i saborskim zastupnicima uputiti molba da u Zagreb, u DUUDI,  odnesu odgovarajuću “požurnicu”. (MB) 

Izvor: 3092