Gradovi i općine 14.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:02.

ŠTRIGOVA: Novi komunalni doprinos

Općinsko vijeće Štrigove donijelo je jednoglasnu odluku o izmjenama vezanim uz plaćanje komunalnog doprinosa. Jedinične vrijednosti su povećane, no, i tome usprkos, štrigovsko je područje i dalje među najnižima u visini komunalnog doprinosa.
Kako se radi o obvezi koju građani i investitori plaćaju samo pri izgradnji, komunalni se doprinos smatra javnim novčanim davanjem iz kojeg se dalje financira izgradnja komunalne infrastrukture. Komunalni se doprinos obračunava ovisno o kvadraturi i kubaturi izgradnje te zoni u kojoj se gradi, a Općina Štrigova podijeljena je na A i B zonu.
Novi iznosi komunalnog doprinosa za stambene građevine su 4 kune po kubnom metru u zoni A i 3 kune u zoni B. U zoni A, koju čini područje samog naselja Štrigova, iznosi su viši nego u zoni B, pa je tako za pomoćne i gospodarske građevine komunalni doprinos 2 kune po kubnom metru u prvoj i 1,50 kn u drugoj zoni.
Isti je doprinos i za poslovne građevine, dok je za građevine vjerske, društvene, kulturne, sportske i humanitarne namjene jednu kunu po kubnom metru. Za infrastrukturu je jedinica obračuna kvadratni metar prostora i kreće se od 3 do 6 kuna. (al)

Izvor: 3072