Gradovi i općine 09.04.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 07:52.

Svečana sjednica povodom 70. obljetnice oslobođenja Međimurja

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, župana Međimurske županije i Skupštine Međimurske županije, obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, a u zgradi Scheier tim povodom održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Okupila je visoko domaće i europsko izaslanstvo, uz izaslanicu Predsjednika Hrvatskog sabora Dragicu Zgrebec, saborsku zastupnicu Nadicu Jelaš, saborskog zastupnika Marija Moharića, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika RH te počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, brigadira Krešimira Trstenjaka, izaslanika Načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, domaćine župana Međimurske županije Matiju Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, ujedno predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Veleposlanicu Bugarske u RH Tanyu Dimitrovu, NJ.E. Veleposlanika Azerbajdžana u RH Kamila Khasiyeva, brigadnog generala Romana Ernsta Fishera, vojnog izaslanika obrane Republike Austrije i doajena vojno-diplomatskog zbora, kao i Vladimira Poljanina, konzula Ruske Federacije u RH te mnoge druge.

Svečana sjednica održana je nakon što je izaslanstvo Međimurske županije položilo vijence na čakovečkom groblju te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske. Razdoblje kojeg se ovih dana prisjećamo jedno je od promjenjivih u nacionalnoj povijesti, no ujedno i jedno od zaslužnijih zašto je Hrvatska danas slobodna, demokratska i samostalna zemlja, u svom je govoru istaknuo međimurski župan. „Hrvatska je u tom teškom razdoblju dvadesetog stoljeća imala najmasovniji antifašistički pokret u Europi, a period pun prekretnica, krvavih i teških događanja te stradanja, obilježili su upravo brojni Međimurci vođeni željom da njihovo Međimurje svoju sudbinu dijeli isključivo s ostatkom hrvatskog naroda“, između ostalog je dodao Zvonko Golub, predsjednik međimurskih antifašista.

„Drago mi je da smo danas okupljeni na obljetnici značajnoj ne samo za Međimurje, već i Hrvatsku, prisjećamo se trenutaka kada je antifašizam slomio nacifašizam, a on nije progonio samo svoje političke protivnike, već sve one koji su bili drugačiji. Zbog toga se ovog doprinosa u borbi protiv najvećeg zla treba sjećati te taj civilizacijski doseg ugraditi u svakodnevni život. Ovom svečanošću slavimo dan kada je meni dragi dio zemlje pripojen Hrvatskoj“, u obraćanju je istaknuo Mesić i objasnio kako su upravo Međimurci uvijek znali iskazati svoju pripadnost hrvatskom narodu. U popratnom programu svečanost su svojim nastupima upotpunili mezzosopranistica Blanka Tkalčić uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Ženska vokalna skupina „Sv. Marko“ iz Selnice. Nakon svečanosti su položeni vijenci i upaljene svijeće na Partizanskom groblju u Svetom Jurju u Trnju, a u poslijepodnevnim satima obilježavanje nastavljeno svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu. 

Izvor: 3128