Gradovi i općine 30.12.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:51.

SVEČANO POTPISIVANJE UGOVORA O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA U OKVIRU NATJEČAJA HR

Dana 22. prosinca 2014. godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske, održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru natječaja HR.5.2.04. „Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“ te „Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj“. Svečano potpisivanje organizirali su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a natječaji su financirani u okviru Europskog socijalnog fonda.

 

U okviru natječaja „Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga“ zaprimljeno je 96 projektnih prijava, od kojih je njih 30 odabrano za financiranje. U tih 30 odabranih prijava su dvije udruge s područja Međimurske županije i to Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec i MURID - Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu. 

 

DDICP Čakovec će provođenjem projekta SURADNJOM DO NOVIH MOGUĆNOSTI  povećati sposobnost i učinkovitost neovisnih pružatelja socijalnih usluga, udruga osoba s invaliditetom, osobama s invaliditetom u Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Partneri u projektu su Udruga tjelesnih invalida Bjelovar i Grad Prelog. Problemi koji se žele riješiti ovim projektom su nedovoljni i neodgovarajući kapaciteti neovisnih pružatelja socijalnih usluga za pružanje istih, te premala ponuda socijalnih usluga u odnosu na potrebu i potražnju. Bitno je da se same udruge osoba s invaliditetom uključe u aktivnosti unaprijeđenja kvalitete pružanja socijalnih usluga te da se stvore temelji za nove usluge i to za što veći krug korisnika. Projekt traje godinu dana i iz sredstava Europskog socijalnog fonda odobreno je za njegovo provođenje 735.000,00 kn.

 

Udruzi MURID odobren je projekt pod nazivom AGENTI – 007 u iznosu od 737.000,00 kuna. Projektom se žele  ojačat kapaciteti Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu i dviju partnerskih udruga Udruge slijepih Međimurske županije i Prvi znak. 

 

Udruzi tjelesnih invalida Međimurja, Čakovec odobren je iznos od 199.884,00 kn za projekt BRZI START! u okviru natječaja „Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj“.

 

Ovo su prvi projekti koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Zato je posebno važno što su tri naše udruge primile sredstva iz europskog fonda i što će se ista iskoristiti za potrebe djece s teškoćama i osoba s invaliditetom. Kako je na predstavljanju istaknuto, očekuje se da će se razvojem inovativnih socijalnih usluga te poticanjem razvoja civilnog društva na lokalnoj razini unaprijediti sustav socijalne zaštite u RH te uključenost građana u razvoj zajednice.

Izvor: 3062