Gradovi i općine 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

SVETA MARIJA: Skateboard i dječja igrala ne idu zajedno!

U Svetoj Mariji završen je sportsko-rekreacijski park za djecu i mlade. Napravljena je primopredaja radova i djeca mogu uživati. Sveukupna vrijednost izvedenih radova je 396.420 kuna. Projekt je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja sa 75 posto, dok je 25 posto platila Općina Sveta Marija. Sve radove izvodila je čakovečka Tegra d.o.o.
- Iako sam zadovoljna što su svi radovi završeni na obostrano zadovoljstvo, moram reći da nisam zadovoljna što je u sportsko-rekreacijskom parku postavljen element za skateboard, kaže općinska načelnica Đurđica Slamek i dodaje:
- Bojim se opasnosti koji on predstavlja za djecu jer smatram da mu nije mjesto u tom parku koji se nalazi kraj jedne od najprometnijih ulica u mjestu. Kad sam preuzela funkciju načelnice, projekt je već bio definiran, pa nisam mogla izbaciti elemente za tu igru. Svjesna činjenice da te sprave ne spadaju u taj park, već da bi za njih trebala neka mirnija lokacija, reagirala sam na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, tražeći mogućnost premeštanja parka na drugu lokaciju ili izbacivanje „skejt“ elemenata s predviđene lokacije. No, nisam mogla promijeniti lokaciju jer su sve moguće lokacije u vlasništvu RH. Moralo se projektu udovoljiti i barem jedan element za skejt morao je biti postavljen, pojašnjava načelnica.
Dodaje kako je o tome razgovarala i s bivšim načelnikom Hunjadijem koji je rekao da je viša referentica Antonija Kenđel samovoljno definirala namjenu bez njegova znanja?!
Na internetskoj stranici Općine postavili su mještanima pitanje jesu li zadovoljni sportsko-rekreacijskim parkom? U većini odgovora svi dijele bojazan vezanu uz skejt i neadekvatne lokacije dječjeg parka.
-Ja se sada nalazim u nezavidnoj situaciji. S jedne strane je nezadovoljstvo mještana zbog opasnosti koju park predstavlja, a s druge moram zadovoljiti postavljene uvjete. No, to nije sve. Sada su me, kao načelnicu, Antonija Kenđel i njezina majka Slavica Kenđel “tužile” Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU da nenamjenski trošim novac jer nisam u park postavila više skejt elemenata. Po njihovim riječima „skejtbordaši“ našeg, kao i susjednih mjesta, jako su se veselili skejt elementima i već su se dogovarali da će imati turnire..., a ja nenamjenski trošim novac i u park postavljam stolove za stolni tenis, golove za mali nogomet... Zato smo imali kontrolu ispekcije nadležnog Ministarstva.
Kako je park namijenjen djeci i mladima, savjetovala sam se s kompetentnim osobama za dječja igrala, a vezano uz namjenu parka mladima, savjetovala sam se s predsjednikom Savjeta mladih Anđelkom Gašparićem jer uvažavam njihovo mišljenje. Kao što sam već napomenula, postavit ćemo još prometne znakove koji dopuštaju vožnju samo 10 km/h u području parka, a ujedno molim mještane da se pridržavaju propisa jer - u pitanju su naša djeca.

Mladen Grubić

Izvor: 3059