Gradovi i općine 12.10.2019. 00:21. Zadnja izmjena: 12.10.2019. 00:21.

Uništen mladi nasad

Sveti Križ: Kome su smetali mladi bagremovi i jaseni?

Kad su u proljeće kod nogometnog igrališta u Svetom Križu posađena mlada stabla raznih vrsta bagrema i jasena, divljeg kestena, hrasta, lipe i drugih, malo je tko mogao naslutiti da će poživjeti tek koji tjedan prije nego se nađu na meti vandala. Domar društvenog doma, koji je bio zadužen za njihovo zalijevanje, možda dva-tri tjedna nakon sadnje, primijetio je površinske zareze u kori gotovo svake od dvadesetak mladica – suptilna oštećenja koja će, nažalost, ostaviti trajne posljedice i pitanje je hoće li ikoje stablo dočekati iduće proljeće.

- Netko je dobro znao što radi i gdje i kako zarezati, komentira komunalni redar Mladen Braniša, dok pokazuje rezove pri samome korijenu stabla, od pogleda  sakrivene plastičnom zaštitom.

Revitalizacija

Stabla je posadila Općina Mala Subotica, u sklopu revitalizacije spomenutog parka, u koji se krenulo krajem prošle, odnosno početkom ove godine.

- Zadnjih su se godina zaredale pritužbe mještana da stabla u starom parku oštećuju obližnje gospodarske zgrade, a sve veća opasnost bile su i suhe grane koje su mogle nekoga ozlijediti. Tu je bilo dječje igralište, da je netko stradao odgovornost bi, naravno, snosila Općina. Odlučili smo zato angažirati stručnjake da naprave procjenu stanja, i pokazalo se da se većina stabala osušilo jer se nisu održavala 20-30 godina otkako su posađena, pojašnjava načelnik Male Subotice Valentino Škvorc.

Prvotni je prijedlog, nastavlja, bio da se poruše samo ta osušena stabla, njih 60, a preostalih 20-tak se samo oreže, no zbog vizualnog nesklada, ipak je donesena odluka da se krene u kompletnu obnovu.

Sve u dogovoru sa stručnjacima iz tvrtke Cedrus Forest koji potpisuju elaborat, kao i djelatnicima Hrvatskih šuma, jer je spomenuto područje u vlasništvu države, te članovima Mjesnog odbora. Drvna građa preostala nakon rušenja podijeljena je mještanima slabijeg imovinskog statusa, a na proljeće su prema novom planu posađena nova stabla koja su već za koju godinu trebala izrasti u pravi park s debelom hladovinom.

Uloženo u vjetar

No, nekome se takav slijed događaja očito nije svidio. - Sve smo prijavili policiji, napravljen je očevid i ispitani su neki mještani, no počinitelj nije pronađen te je prijava protiv nepoznatog počinitelja proslijeđena Državnome odvjetništvu, uz odštetni zahtjev. Šumarski je inspektor procijenio štetu i zasad je manja od tri tisuće kuna, no kako se stabla budu sušila, ona će rasti i zapravo je svih 60 tisuća kuna koje smo uložili u projekt otišlo u vjetar, govori načelnik Škvorc.

Teško mu je što netko svoje nezadovoljstvo iskaljuje na prirodi, osobito, kaže, jer su otvoreni za sve prijedloge mještana i ništa ne rade na vlastitu ruku, a posebno ga žalosti pomisao da je to učinio netko od mještana Svetog Križa.

- Naravno, postoji mogućnost da je to bio netko izvana, ali ovaj prostor neprestano je na meti. Evo, objekt nekadašnjeg nogometnog kluba uredili smo treći put otkako sam načelnik i opet je netko porazbijao prozore, ogorčen je Škvorc.

Osobito jer nema jamstva da iduće godine, kad na mjesto uništenih mladica posade neka nova stabla, i ona neće doživjeti istu sudbinu.