Gradovi i općine 03.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

Tisuće vjernika u Svetoj Mariji

Marijansko svetište u Svetoj Mariji i ove je godine pohodilo mnoštvo vjernika kako bi zajedno s ovdašnjim župljanima i svećenstvom obilježili blagdan Velike Gospe. Činili su to od utorka, 12. kolovoza, kada je počela trodnevnica, pa sve do središnjeg blagdana, kada je u Svetoj Mariji bilo i veliko mjesno proštenje. Poznato je kako su  vjernici donjeg Međimurja i okolnih župa godinama u prigodi Velike Gospe hodočastili u svetomarsko marijansko svetište, jedno od najstarijih na području današnje Varaždinske biskupije. Toga su dana održane tri svete mise i popodnevni euharistijski blagoslov. Prvu misu, u jutarnjim satima za svoje je vjernike služio domaći župnik vlč. Pavao Markač, a bila je posvećena živim i pokojnim župljanima. Poslije je na red došao nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela  vlč. Antun Štefan koji je misu namijenio medicinskom osoblju i bolesnicima, dok je hodočasničko koncelebrirano misno slavlje predvodio prečasni Antun Hoblaj, dekan donjomeđimurskog dekanata i župnik u Prelogu. Prije toga se prigodnim riječima okupljenim hodočasnicima obratio domaćin vlč. Markač. Ovom događaju bio je nazočan i dožupan Međimurske županije Zoran Vidović te općinska načelnica Đurđica Slamek. Veličinu ovom misnom slavlju dali su i crkveni zborovi Župe sv. Jakoba iz Preloga i sv. Cecilje iz Svete Marije. Dolazak vjernika u ovo svetište još je jedan dokaz značaja Velike Gospe među njima.

 

Na kraju misnog slavlja, župljani Svete Marije vlč. Markača darovali su umjetničkom slikom za 40-godišnjicu misništva koje je nedavno proslavio.

 

Dan uoči Velike Gospe, vlč. Petar Majstorović iz Goričana predvodio je misno slavlje, a nakon njega je priređena velika hodočasnička procesija sa svijećama. Na veličinu toga događaja bio je ponosan vlč. Markač, pa je s oltara uputio posebne zahvale svim vjernicima, kao i mjesnim vatrogascima i članovima KUD-a Ivan Mustač - Kantor, te pjevačima Župnog zbora sv. Cecilija.

 

Svetomarčani su ponosni na svoje crkveno zdanje koje je poteklo iz srednjeg vijeka, kada je ovdje stajala zavjetna kapela u kojoj se, prema predaji, štovala čudotvorna slika Majke Božje. Na tom je mjestu 1784. godine završena gradnja nove crkve koja je temeljito obnovljena 1910. godine. Svojom veličinom i zvonikom visokim 45 metara dominira donjomeđimurskom ravnicom.

 

Foto Frančić

Izvor: 3096