Gradovi i općine 11.07.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:47.

Totovec: Proslavljena 90. godišnjica vatrogasnog društva

Na načelima dobrovoljne aktivnosti i samoorganiziranosti građana na ostvarivanju humanih ideja, te međusobne pomoći u borbi protiv požarnih i drugih elementarnih opasnosti DVD Totovec tako djeluje punih 90 godina. Tom prigodom svečano su proslavili svoj jubilej kojem se odazvalo 29 vatrogasnih društva, prijatelji iz Slavonije DVD Nova Kapela - Batrina i DVD Vinica.

 

DVD Totovec osnovan je 01. svibnja 1924. godine. U času osnivanja Društvo je imalo 22 aktivna člana. Iste godine nabavljene su i vatrogasne odore , te ručna štrcaljka s cijevima “stara šprica” koju još uvijek čuvaju u prostorijama vatrogasnog doma. Drveno spremište za štrcaljku i ostalu opremu sagrađeno je 1924. godine i ono je korišteno sve do 1930. godine kada je podignuto zidano Vatrogasno spremište i Vatrogasni dom. Prvi vatrogasaci iz Totovca s položenim ispitom za vatrogasnog časnika su bili Vinko Vrbanec i Mirko Medved. Oprema društva modernizirana je nakon II. Svjetskog rata, agregat marke “Savica” nabavljen je 1954. godine, a prvi vatrogasni kombi nabavljen je 1967. godine.

Godine 2001. vatrogasno društvo nabavlja polovno vozilo marke Ford koje je još i danas u uporabi. Slabim zalaganjem vatrogasaca dolazi do privremenog prestanka rada društva 2002. godine. Na inicijativu današnje Predsjednice DVD-a Totovec, Zlate Horvat 2010. godine dolazi do ponovnog ''uzdizanja'' društva koje dalje nastavlja s radom. Jedan od najvećih uspjeha ovog društva su odlični rezultati mladeži, od kojih svakako treba izdvojiti nastup na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Zadru 2012. godine, iste godine kupuju novo vatrogasno vozilo za prijevoz vatrogasaca. Trenutno operativnu postrojbu sačinjava 20 aktivnih vatrogasaca, 35 je članova mladeži društva, dok ih je 25 podupirajućih. Tradicija ovog društva je organizacija vatrogasnog natjecanja i susret vatrogasaca svake godine u kolovozu unazad nekoliko godina.

 

U Totovcu je taj dan bio melem za oči, mnoštvo mještana, prijatelja i simpatizera došli su pogledati mimohod vatrogasca po selu, a posebno lijepe riječi društvo je primilo od dopredsjednika HVZ-a i predsjednika VZMŽ Maria Medved, zapovjednika VZMŽ Ivana Krištofić, zapovjednika VZG Čakovca Željka Besedić, predsjednika Vijeća grada Čakovca Jurice Horvata i predsjednika Mjesnog odbora Milana Horvat. Kum zastave i veliki sponzor DVD-a Totovec bio je Nenad Kosi s obitelji koji se i odazvao obljetnici zajedno sa suprugom Sanjom. Samu svečanost su uveličali i tamburaši KUD-a Šandorovec , te mlađa folklorna skupina istog KUD-a. Na istoj su podijeljena spomenice za 20 godina rada Željku Medvedu te za 10 godina rada u društvu Željku Horvat i Aniti Horvat. Brončane medalje su primili Željko Medved i Anita Horvat, a Zlatko Orsag postao je počasnim članom društva.

 

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

http://www.medjimurje.hr/fotogalerija/totovec-proslavljena-90-godisnjica-vatrogasnog-drustva

Izvor: 3089