Gradovi i općine 04.02.2017. 09:40. Zadnja izmjena: 04.02.2017. 09:42.

Čakovec

U Katoličkom domu priređena projekcija filma Ovčara - neispričana priča

U organizaciji udruge HVIDR-a Čakovec Jug, Nacionalnog sindikata policije i Župe svetog Nikole biskupa u Katoličkom domu u Čakovcu u srijedu, 18. siječnja priređena je projekcija dokumentarnog filma Ovčara – neispričana priča.

Kako je prije prikazivanja kazao jedan od autora, Zlatko Mehun, film je rezultat njegove suradnje sa scenaristom filma, inače i predsjednikom Nacionalnog sindikata policije Nikolom Kajkićem, a prvi je puta prikazan 17. studenog 2015. godine upravo u Vukovaru.

Već prije toga smo Nikola i ja napravili monografiju o hrvatskoj policiji u Vukovaru od 1991. do 1998. godine, i već mu je onda sinula ideja o filmu. Meni je bio izazov istražiti nešto gdje kao novinar nisam djelovao, nego sam o strašnim događanjima u Vukovaru i na Ovčari saznavao putem medija i od prijatelja. Riječ je zapravo o dokumentarno - animiranom filmu koji vjerodostojno opisuje što se sve događalo, istaknuo je Mehun.

Zlatko Mehun

Film govori o prvim danima nakon pada Vukovara, 20. i 21. studenom 1991. godine, kada su u jutarnjim satima pripadnici JNA i paravojnih četničkih formacija Leva sudoperica i Petrova iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz prisilno odveli ljude u šest autobusa na poljoprivredno dobro Ovčaru – pet kilometara od Vukovara.

Njih 276 tamo je ispitivano, mučeno i ubijeno nakon čega su bačeni u prethodno iskopanu jamu. Za 76 osoba odvedenih na Ovčaru još se traga.