Gradovi i općine 08.12.2016. 08:09. Zadnja izmjena: 08.12.2016. 08:11.

Lokalna samouprava

Učenici srednjih škola na simuliranoj sjednici čakovečkog Gradskog vijeća

U srijedu je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana simulirana sjednica Gradskog vijeća. Riječ je o planskoj igri Lokalna samouprava, koju već duže vrijeme organizira Zaklada Friedrich Edbert iz Zagreba u suradnji s Udrugom gradova.

U Gradskoj vijećnici bilo je napeto i uzbudljivo kao i na pravoj sjednici. Čakovečki srednjoškolci podijelili su se u četiri grupacije te su predlagali i branili rješenja kojima bi se unaprijedio život u Čakovcu. Simuliranu sjednicu, koja je također započela Aktualnim satom, vodio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, dok su na pitanja odgovarali zamjenici gradonačelnika Grada Čakovca Mario Medved i Romano Bogdan.

U nešto više od dva sata, učenici srednjih škola predlagali su postavljanje trojezičnih informativnih tabli, uređenje i izgradnju socijalnih stanova, a razgovarali su i o sigurnosti građana te uređenju Ulice dr. Ivana Novaka. Sjednica je završila podjelom diploma za sudjelovanje u ovoj planskoj igri. Cilj je ovog projekta poticanje mladih na aktivno djelovanje u zajednici kroz savjet mladih i razbijanje predrasuda o politici i političarima, koje su u ovoj populaciji izrazito zastupljene.