Gradovi i općine 27.01.2017. 09:02. Zadnja izmjena: 27.01.2017. 09:19.

Preloško groblje

Umjesto izgradnje nove, slijedi rekonstrukcija mrtvačnice

Oko milijun kuna koštat će rekonstrukcija i obnova grobne kuće na preloškom groblju, projekta koji je bio jedno od važnijih predizbornih obećanja sadašnje preloške gradske vlasti. Umjesto izgradnje nove, čini se kako je postignut konsenzus da se ide u rekonstrukciju postojeće mrtvačnice, uz izgradnju nadstrešnice površine 120 četvornih metara i uređenjem tri odarnice.

Toliko ih ima i sada ali bi se spajanjem sadašnjih dobila dva veća prostora uz izgradnju jedne nove odarnice i prostora za hladnjaču. Obnovit će se kompletno krovište i urediti okoliš. Plan o izgradnji nove grobne kuće pokazao se neostvarivim jer je, prema riječima gradonačelnika Ljubomira Kolareka, bilo nemoguće raspetljati imovinsko - pravne odnose na jednoj parceli koju je Grad želio kupiti za potrebu izgradnje, a osim toga, sadašnja varijanta je puno jeftinija.

Nakon uređenja mrtvačnice, u planu je i izgradnja parkirališta iza groblja s izgradnjom spoja na Ulicu Augusta Šenoe, koji bi u funkciji bio samo za vrijeme sprovoda. Novac za mrtvačnicu osiguran je u gradskom proračunu. Gradsko groblje uređeno je prije tri godine, postavljeni su rasvjeta i tlakovci, a radovi na uređenju mrtvačnice počet će čim to vremenski uvjeti dopuste.

S obnovom mrtvačnice, gradske vlasti žele uvesti i promjene oko same ceremonije ukopa na način da se maksimalno skrati vrijeme izlaganje pokojnika prije samog ukopa, ali o tome će se morati postignuti konzenzus.

Budući da je nakon 1945. srušeno tadašnje židovsko groblje, bit će postavljeno spomen - obilježje o čemu je postignut dogovor sa Židovskom općinom Čakovec.