Gradovi i općine 05.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

Umjetničkim studijima izravna stipendija

Na sjednici Općinskog vijeća Nedelišća kratka je polemika povedena oko izmjene i dopune Pravilnika o stipendiranju studenata. Predsjednica Odbora za društvene djelatnosti i stipendiranje studenata Jasna Hajdinjak vijećnicima je pojasnila izmjene i naglasila da će se ubuduće na natječaj za stipendiju moći javljati studenti koji na području Općine Nedelišće žive najmanje dvije godine (ranije šest godina). Dodani su bodovi za uspjeh na studiju, pa će tako pri vrednovanju aplikacije dodatnih 5 bodova dobivati studenti koji su primili dekanovu nagradu, a dodatnih 7 bodova dobitnici rektorove nagrade.
- Na odboru se nismo složili da se studentima umjetničkih studija, dakle glazbi, glumi i likovnoj umjetnosti, daje izravna stipendija, no, u dokumentu koji je pred Vijećem taj je stavak sadržan. Time pravo na izravnu dodjelu stipendije Općine Nedelišće imaju sportaši i studenti s fakulteta umjetničkih usmjerenja, rekla je Jasna Hajdinjak.
Nezavisna vijećnica Dijana Posavec također je članica Odbora za društvene djelatnosti i stipendije, pa je tražila objašnjenje.
- Ako smo na odboru jednoglasno bili protiv da se studentima umjetničkih fakulteta izravno daju stipendije, zašto je u prijedlogu odluke drugačije rečeno, pitala je D. Posavec.
Odgovorio je načelnik Darko Dania.
- Mišljenje Odbora je smjernica, ali ono nije obvezujuće. Koalicijski partneri složili su se da odluka bude upravo ovakva, da se studentima na umjetničkim studijima stipendije daju izravno, rekao je Dania, a potom je odluka izglasana, uz tri suzdržana glasa.(al)

Izvor: 3058