Gradovi i općine 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

VRATIŠINEC: Božićni "poklon" građanima

Početkom studenoga, u Narodnim novinama objavljena je obavijest o namjeri davanja koncesije za pogrebne usluge na mjesnom groblju Vratišinec, a 9. prosinca izvršeno je otvaranje pristiglih ponuda. Stigla je jedna jedina ponuda, Pogrebnika d.o.o. Mačkovec. Pogrebnik je dostavio svu potrebnu dokumentaciju i ponudio visinu koncesijske naknade od 4.001 kunu godišnje. Odluka o odabiru koncesionara našla se na protekloj sjednici Općinskog vijeća i izglasana je većinom glasova, uz ošrtro protivljenje SDP-ovih vijećnika.
Vijećnike oporbe na noge je digla cijena ukopa koja je, ovisno o “količini radova”, porasla za više od 500 kuna, bez PDV-a. Pojedinačni troškovi su podizanje grobne ploče koje će koštati 180 kuna, iskop grobne jame 400 kuna, spuštanje pokojnika 500 kuna, zatrpavanje grobne jame 400 kuna i još dodatan iznos za stavljanje nadgrobne ploče. Tako će ukop, bez skidanja nadgrobne ploče, sada iznositi 1.300 kuna, bez PDV-a. Sa skidanjem i postavljanjem nadgrobne ploče, usluga pokopa iznosit će 1.660 kuna, bez PDV-a. U to nije uračunat prijevoz pokojnika od 5 kuna po kilometru, oblačenje pokojnika, vađenje pokojnika iz automobila u slučaju prometne nesreće.... (što je definirano drugom odlukom) . Do sada je usluga ukopa iznosila 1.150 kuna. Poskupljenje od 510 kuna, bez PDV-a, oporba je napala jer sve što se do sada radilo u Općini, kako su ustvrdili, zapravo bilo odmaganje, a ne pomaganje građanima. Također su tražili da se kod glasanja o ovoj točki izuzme potpredsjednica Općinskog vijeća, bivša SDP-ovka Štefanija Jambrošić, koja je u rodbinskim vezama s koncesionarom jer to smatraju sukobom interesa. Naravno da vladajući na to nisu pristali jer bi im ova točka pala, pa je na kraju ipak izglasana sa 6 glasova “za” i pet “protiv”. O svemu se izjasnila i Štefanija Jambrošić koja je zamolila da ju se prestane prozivati jer nije u krvnom srodstvu sa suprugom pogrebnika Rosića Mirom Rosić na koju je tvrtka, kako tvrdi vijećnica, prijavljena. Vijećnica nije objasnila u kakvom je srodstvu s Dušanom Rosićem.
Oporba je nakon glasanja kritizirala da je ovo učinjeno bez imalo grižnje savjesti, da su u pitanju osobni interesi, da građani nisu zaslužili ovakav “božićni poklon”, da je ovo sramotan potez i da bi vladajući vijećnici morali malo razmisliti o tome što rade, međutim, ništa im nije pomoglo.
V.Trstenjak

Izvor: 3064