Gradovi i općine 21.11.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:49.

ŽABNIK: Višenamjenska dvorana vrijedna 1,5 milijuna kuna

Za uređenje Mlinarske kuće u Žabniku, koja je u građevinskom smislu već u visokom stupnju završetka, iz Hrvatske turističke zajednice dodijeljeno je 50 tisuća kuna, a još 60 tisuća kuna bespovratnih sredstava prije kratkog vremena dodijelila je za istu namjenu i Međimurska županija. Općina Sveti Martin na Muri, odnosno Turistička zajednica Općine izdvojit će još devedesetak tisuća kuna, što će biti dovoljno za potpunu elektrifikaciju Mmlinarske kuće te obližnjeg mlina na Muri.
Ostatak novca iskoristit će se za kupnju materijala za uređenje unutarnjih zidova i fasade donje etaže u koju će se polako dopremati oprema. Gornji dio namijenjen je za vrhunsku višenamjensku dvoranu, opremljenu najmodernijom opremom i 3D tehnologijom pomoću koje će se posjetiteljima dočarati život mlinara na Muri. Budući da se radi o izuzetno zahtjevnom i skupom projektu, projekt će se kandidirati prema Hrvatskoj turističkoj zajednici, odnosno Ministarstvu turizma, ili prema fondovima, budući da se radi o zaista ozbiljnom novcu. Spominje se iznos od 1,5 milijuna kuna za opremu i aplikacije, od čega je preko pola milijuna kuna vrijedan samo tehnički dio, a aplikacije preko 100 tisuća eura. Višenamjenska dvorana u Mlinarskoj kući, u Žabniku trebala bi biti jedna od najsuvremenijih te vrste u Hrvatskoj i trenutno je jedan od većih općinskih projekata.
Dvorana je već dobila podršku općinskih vijećnika, međutim, o rokovima dovršetka cijelog posla u ovom je trenutku nezahvalno govoriti. Tako ovaj dio Mure kod Žabnika - osim ribičkog doma, broda, mlina, dva labirinta, obližnjim obilježjem najsjevernije točke Hrvatske i muzejom narodne baštine Stanka Trstenjaka, postaje obvezno turističko odredište. Treba tu spomenuti i biciklističku rutu, ali i planiranu izgradnju ribičke kuće kod broda ispod mosta preko Mure, gdje je smješteno i više sportskih terena. (V.Trstenjak)

Izvor: 3056