Gradovi i općine 19.01.2017. 10:49.

Goričan

Zadnja faza rekonstrukcije nasipa uz Muru

U tijeku je posljednja faza rekonstrukcije nasipa uz Muru, na dionici dugoj nešto više od šest kilometara, nizvodno od starog mosta i graničnog prijelaza Goričan prema Kotoribi. Nasip će biti nadvišen u prosjeku za pola metra i njegova kruna proširena s 3 na 4 metra, a kosina pokosa ublažena. Visina krune rekonstruiranog nasipa određena je visokim vodostajima iz 2005. godine, tako da nakon rekonstrukcije bude najmanje 1 metar iznad njih.

Za Hrvatske vode kao investitora posao obavljaju tvrtke Vodogradnja iz Varaždina i Hidrotehnika iz Savske Vesi. Radovi su u tehničkom smislu složeniji nego na prethodnim dionicama, uključuju i polaganje geotekstila i geomreža, zato je i ova faza znatno skuplja od prethodnih, ugovorena vrijednost joj je 35 milijuna kuna. U potpunosti su završeni radovi, uključujući i postavljanje geomreža na pokose te humusiranje, na probnoj dionici dugoj 50 metara.

Pri rekonstrukciji se na nasip polaže i geotekstil

Radovi se nastavljaju uz stalnu kontrolu kvalitete, dosadašnjim ispitivanjima u Hrvatskim vodama su zadovoljni. Procjenjuje se da će do kraja ove godine biti izvedeni radovi u vrijednosti 7,9 milijuna kuna (s PDV-om), dok bi u potpunosti trebali biti okonačni sredinom 2018. godine.