Gradovi i općine 17.10.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:47.

Zašto općina Šenkovec ne sufinancira privatne vrtiće?

Šenkovec je, što je potvrdilo i općinsko vodstvo, među rijetkim jedinicama lokalne samouprave u Međimurju koja ne sufinancira boravak djece u svim predškolskim ustanovama, već isključivo u vlastitom, općinskom vrtiću. Pitanje može li se to promijeniti na sjednici Općinskog vijeća, a na, kako su rekli, inicijativu nekoliko roditelja, postavili su vijećnici Snježana Kolarek i Mladen Moharić.
Radi se o, rečeno je, roditeljima slabijeg imovinskog stanja kojima ujedno ne odgovara niti radno vrijeme općinskog vrtića, a on je uz to, kako tvrde, prebukiran. Općina neće propasti ako sufinancira i boravak u privatnom vrtiću na svom području. To su bile osnovne teze vijećnika Kolarek i Moharića, no, općinsko vodstvo – načelnik Saša Horvat, njegov zamjenik Vladimir Novak te pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća općinskog Vrtića Vrapčić Alen Kajmović iznijeli su niz protuargumenata.
Uzvratili su kako nije točno da u općinskom vrtiću nema mjesta te je jedan od rijetkih koji radi čak do 19 sati, prilagođavajući se tako roditeljima koji rade do večeri. Nadalje, Kajmović je napomenuo kako privatne sufinanciraju sredine koje nemaju općinske vrtiće, a svoj stav kojim se protivi sufinanciranju privatnih ustanova potom osnažio i tvrdnjom kako Općina ne bi imala kontrolu nad privatnim vrtićem.
- Ne bismo znali na što troše novac poreznih obveznika. Nemojmo otvarati Pandorinu kutiju, piliti granu na kojoj sjedimo i dovoditi u pitanje radna mjesta teta u našem vrtiću, naglasio je pročelnik. Pridodao je kako Općina u Vrapčić godišnje ulaže milijun, pa i više kuna te da je riječ o jednom od najopremljenijih i najmodernijih vrtića u Međimurju.
Velimir Kelkedi

Izvor: 3051