Gradovi i općine 21.03.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:42.

Zeleno djelovanje općine Nedelišće

Svoje potpise na ugovore s Općinom Nedelišće ovih je dana stavilo jedanaest predstavnika udruga i klubova s područja Općine koji su udovoljili zahtjevima javnog natječaja za realizaciju Zelenog plana djelovanja. Radi se o organizacijama koje su podastrle svoje projekte i njima konkurirale za novac iz općinskog budžeta kojim će pomoći realizaciju svojih akcija. Njihovo nastojanje da istim projektima oplemene okoliš i kvalitetu življenja na području cijele Općine valorizirali su članovi Odbora za provedbu Plana zelenog djelovanja u Općini Nedelišće kojim predsjeda Franjo Logožar.
Ukupno je dodijeljeno 95.600 kuna novčanih subvencija - Lovačkom društvu Fazan Nedelišće za projekte pošumljavanja i čišćenja bolesnog drveća u iznosu deset tisuća kuna, VMO-u Črečan za uređenje prostora za igru i druženje u visini 4.612 kuna, Udruzi uzgajivača malih životinja za sanaciju krovišta veterinarskog punkta na kraju Ulice V. Nazora, u Nedelišću u visini 15 tisuća kuna.
VMO Pušćine za projekt SRC-a Ciglenice i njegovo hortikulturno uređenje dobit će 10.300 kuna, a Udruzi pčelara Agacija za projekt opstanka pčela u “gladnim mjesecima” pripada pet tisuća kuna. Tenis klub Nedelišće stekao je pravo na financiranje u visini 10 tisuća kuna za nastavak zelenog uređenja okoliša teniskih terena i zone sporta u Nedelišću, dok je Ekološka udruga Platana Nedelišće kandidirala projekt zaštite žaba od stradavanja na prometnicama i ostvarila pravo na podršku od 4 tisuće kuna.
Uređenje i održavanje rekreacijskog dijela jezera HE Čakovec u Kuršancu VMO-u Kuršanec bit će sufinancirano iz općinskog proračuna s 12 tisuća kuna, Društvu žena Macinec projekt Macinske trate dišu bit će sufinanciran iznosom od 10.486 kuna, VMO-u Dunjkovec nastavak uređenja dječjeg igrališta i okoliša bit će potpomognut sa 7.800 kuna, a iznos od 30 tisuća kuna Javnoj ustanovi za zaštitu okoliša Međimurska priroda pripast će za projekt Čuvar prirode - komunalni redar Općine Nedelišće.
Vlasnicima projekata čestitali su zamjenici načelnika Ivanka Novak i Željko Kacun, s tim da je Kacun istaknuo kako Zeleni plan djelovanja svjedoči o potpunoj opravdanosti Eko-oskara koji je Općina Nedelišće primila prije deset godina za rezultate i nastojanja da očuva okoliš i zaštiti prirodu i njezine resurse sukladno izazovima modernog življenja.
A. Ličanin

Izvor: 3073