Gradovi i općine 17.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

ŽELEZNA GORA: Klizišta mora sanirati država

Općina Štrigova u Železnoj je Gori sanirala klizišta kraj triju obiteljskih kuća tako kako je sugerirao Božo Soldo. Uz i podno kuća obitelji Mauko i Škvorc obavljeno je pilotiranje i betoniranje greda. Kraj obiteljske kuće Turk, koja je pozicionirana u udolini, obavljena je drenaža.
Posao je koštao 310 tisuća kuna koje su proračunom Općine Štrigova samo prošle u posredovanju između državne blagajne i izvođača radova na klizištu, tvrtke Tekeli inženjering iz Murskog Središća. Djelomično je sanirana i obližnja cesta kojom se služe stanovnici iz neposredne blizine dijela Železne Gore koji je zabačen u odnosu na glavnu prometnicu, no, prema riječima glavnog komunalca u Općini Antuna Zadravca - to je rješenje samo privremeno.

Pitali smo i mještane što misle o sanaciji

Damir Ramić,
vinogradar iz Železne Gore:
- I meni je klizilo tlo uz kuću, pa ni od koga nema pomoći. Ako nisi u strukturama, možeš samo hodati od jednih do drugih vrata i riješit ćeš ili ništa ili vrlo malo. Strukture više razine koje nadziru intervencije u tlu morale bi o tome brinuti i u redu je da državni novac za to bude namijenjen.

Antun Štefanec,
umirovljenik iz Železne Gore:
- Mislim da bi sanaciju klizišta morala financirati država, ali mi se čini da puno vremena prođe od klizanja do posla. No, kad je o našoj državi riječ, onda stvarno ostajem bez teksta. Iskustva koja imamo na našem terenu s klizištima govore i da se reagira relativno sporo kako bi se stvari dovele u red.

Marija Varšić,
trgovkinja iz Železne Gore:
- Ako se mene pita, onda mislim da država mora reagirati puno brže nego kao što vidimo iz priloženog, osobito ako su ozbiljno ugrožene obiteljske kuće kao što je u Železnoj Gori slučaj. Mislim također da bi se trebalo reagirati puno brže od onoga što mi vidimo na terenu.

Blaženka Heric,
odgojiteljica iz Železne Gore:
- Mislim da država treba sanirati klizišta i da to treba ići automatizmom. Kao porezni obveznici, valjda imamo i neka prava, a ne samo obveze. Možda treba naći modus da to financiraju oni koji zapravo interveniraju u tlo raznim radovima i izgradnjom, pa nek imaju i odgovornost.(al)

Izvor: 3064