Gradovi i općine 26.11.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:36.

ZADUŽIO SE, ALI PATENT POKLANJA

ZVONIMIR DOLENEC OSVOJIO ZLATO NA INOVI

Pedesetdevetogodišnji preloški inovator i slikar Zvonimir Dolenec na ovogodišnjoj je izložbi inovacija Inova 2009. u Zagrebu osvojio zlatnu medalju za izum - dobrote. Riječ je o naljepnicama za lijekove s Brailleovim pismom pomoću kojih slijepe osobe mogu odrediti propisanu dozu lijeka. Ideja za ovu inovaciju Zvonimiru je sinula kad je na jednoj kutiji lijeka primijetio ispis naziva i na Brailleovom pismu:
- Pomislio sam: ako je naziv lijeka ispisan pismom za slijepe, zašto se to ne bi moglo učiniti i s propisanom dozom lijeka. Nije problem kad čovjek uzima jednu vrstu lijeka jer tad zna u kolikoj dnevnoj dozi ga treba konzumirati, ali ako osoba ima terapiju od više vrsta lijekova i pri tome je slijepa, to može stvoriti probleme. Zato sam izradio prototip naljepnica koje bi ljekarnici jednostavno nalijepili na kutiju lijeka koji izdaju slijepoj osobi. Na svakoj naljepnici je doza upisana olovkom (za videću osobu) te Brailleovim pismom za slijepog pacijenta. I to je sve. Jednostavno, a korisno - kaže Zvonimir Dolenec koji je u ovaj patent, uz lucidnost, ugradio i humanost:
- Odlučio sam patent darovati Hrvatskom savezu slijepih, no ugovorom će morati biti definirano da će naljepnice za slijepe osobe biti besplatne. Isto tako mi je želja da ih izrađuju slijepe osobe, i to u Čakovcu, pri našoj udruzi koja okuplja slijepe i slabovidne osobe. Nadam se da će nadležni u državi imati razumijevanja kad na red dođe financiranje izrade - dodaje Z. Dolenec.
PRODANE SLIKE RAĐAJU PATENTE
Naš sugovornik se još 1977. počinje baviti slikarstvom. Nemiran duh željan novih spoznaja i u slikarstvu ga dovodi do 3 S tehnike (staklo, silikon, sprej), a 3 S - do slijepih osoba:
- Svojevremeno sam poželio likovnu umjetnost približiti slijepim osobama te sam izlagao svoje slike u 3 S tehnici i članovi Udruge slijepih su mi bili gosti. Tehnika 3 S ostavlja reljefni trag na staklu te ju je moguće opipati - pojašnjava Dolenec koji je i proteklih godina osvajao medalje na Inovi, a naljepnice za slijepe su mu 12. patent. Za njega se i zadužio, ali ga je, usprkos tome, odlučio pokloniti. Zvonku je najdraže kad vidi svoje izume u svakodnevnoj primjeni, a ima ih puno: sklopive sanjke (brončana medalja prošle godine), ekološka mišolovka, stalak za suncobrane, montažne drvene ljestve (također bronca na Inovi 2008.), mini-klima itd.
Do sada je u patentiranje izuma Z. Dolenec uložio 18-ak mirovina:
- S emocionalne strane mi uložen novac nije važan, već pomoć ljudima. Ipak, bez novca nije moguće zamisao dovesti do kraja, zato patentiranje uglavnom financiram od prodaje svojih slika. Na pruženoj podršci zahvaljujem Gradu Prelogu, ali i poduzetniku Đuri Horvatu iz D. Kraljevca koji je kupio moje slike i tako mi pomogao u daljnjem radu. No, kad bi prodaja slika išla bolje, lakše bih financirao i buduće izume.
Inovator Dolenec kaže da mu ideje za izume sinu odjednom i ne biraju vrijeme. Katkad ga probude u gluho doba noći.
- Kad prolazim ulicom, kad razgovaram s ljudima u raznim prostorima, neprestano primjećujem niz rješenja. Niti jedna naprava ili stroj nije savršen kao ni čovjek. Svako postojeće rješenje može se poboljšati, i to je zadatak inovatora. Zbog načina na koji mozak inovatora funkcionira, smatram da bi nas trebalo uključiti i u rješavanje gospodarsko-ekonomskih problema jer bi netko među nama sigurno imao dobrih ideja - smatra Dolenec.
IZAZOVI
Zvonimir Dolenec još je u ranom djetinjstvu pokazivao drugačiji puls misli. Bio je sklon organizaciji i traženju rješenja:
- Nije me sram reći da u životu nisam pročitao niti jednu knjigu. To mi je dosadno. U osnovnoj školi su mi djevojčice iz razreda pisale lektiru, a ja sam njima slikao radove na satovima likovnog odgoja. One bi dobile 5 iz likovnog, a ja 3 jer nikad nisam stigao dovršiti vlastiti rad. Kasnije, kao RTV mehaničar uvijek sam bio prisiljen tražiti rješenja i u to doba sam sanjao o mirnoj mirovini i satima ribičije. Međutim, otkada sam u penziji, niti jednom nisam otišao u ribičiju... izazovi novih polja na kojima se želim dokazati odveli su me daleko od ljenčarenja. Supruga Milica mi je velika podrška i veliki poznavatelj moje prirode. Kad sam počeo slikati, pogledala je dovršeno djelo i rekla: “Zvonko, ti to možeš bolje.” Upravo tu potrebu za poboljšanjem sebe i svijeta oko sebe i sam stalno osjećam. Znam da u meni spava nešto puno veće od svega što sam do danas izumio i patentirao. Nešto po čemu ću ostati zapamćen i što će me dovesti na naslovnicu lista Međimurje - u šali dodaje Zvonko. Ipak, nije šala da u sebi osjeća uspavanu ideju i čeka vrijeme njezinog buđenja.
Trenutno radi na dva nova izuma: na polifunkcionalnoj kupaonskoj opremi i na stalku za bicikle, a žali što u državi još uvijek nema dovoljno razumijevanja za financiranje patenata. Bolje je u trezoru imati dobar patent, nego novac, dodaje Zvonko.
Na pitanje ima li krađa u svijetu inovatora naš sugovornik kaže:
- Inovator inovatoru nikada neće ukrasti izum, ali krađa, na žalost, ipak ima, i to od ljudi koji se nikada nisu bavili ovim poslom niti su mu dorasli.
Ž. Drljić

Izvor: 2848