Zdravstvo 11.04.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

ČAKOVEČKA BOLNICA U PROBLEMIMA: Dug 53 milijuna!

Hrvatske bolnice pred novom su dužničkom krizom koja se ponavlja posljednjih godina. Dug dobavljačima lijekova i medicinskog potrošnog materijala premašuje 100 milijuna kuna, a vrijeme dugovanja pojedinih zdravstvenih ustanova doseže i do 1.100 dana! Zagušeni dobavljači najavili su prekid isporuke lijekova dužnicima od 1. travnja. Na popisu velikih dužnika je 17 bolnica - među kojima i Županijska bolnica Čakovec, o čemu razgovaramo s ravnateljem Dragutinom Kopasićem, dr. med.
- S 29. veljačom ukupna obveza naše bolnice dosegla je 118,052.500 kuna i u tom je iznosu sadržano sve - od jedne plaće preko kreditne obveze do duga za lijekove i potrošni medicinski materijal. Dospjele obveze iznose 56,002.771 kn. Obveze dulje od 365 dana iznose 14,277.647 kuna. Dug za lijekove i potrošni materijal s navedenim datumom je 53,600.000 kuna, od čega je dospjelih obveza 42,760.000 kuna. Dugovanja za lijekove dulja od 365 dana iznose 12.440 kn, a najstarija obveza doseže 805 dana. Istovremeno, potraživanja Županijske bolnice od HZZO -a su oko 26 milijuna kuna. U posljednje tri godine realizirali smo 105 milijuna kuna više od ugovora, a samo smo u prošloj godini 26 i pol milijuna kuna odradili više od onog što je HZZO uplatio - pomoću neumoljivosti brojki pojašnjava aktualno stanje ravnatelj D. Kopasić, dodavši kako i dalje neke bolnice po pacijentu dobivaju deseterostruko više novca od HZZO-a od naše bolnice. Nije moguće, kaže doktor Kopasić, smanjiti broj pacijenata u djelatnostima neurologije, interne, ginekologije, već se, eventualno, mogu odgoditi hladne obrade (na ortopediji, oftalmologiji, poput operacije očne mrene, na primjer), ali to automatski znači dulje liste čekanja.
- Tijekom prošle godine hospitalizirali smo 16.200 pacijenata te potrošili 33 milijuna kuna za lijekove i medicinski materijal, što u usporedbi s mnogim ustanovama iste kategorije predstavlja vrlo kontroliranu i, zapravo, minimalnu moguću potrošnju - dodaje D. Kopasić, dr.
NEODGOVORNOST
Doktor Kopasić dodaje da čakovečka Bolnica ima zalihe lijekova za još tjedan dana:
- Upozorio sam Upravno vijeće Bolnice da će nam biti ograničena isporuka lijekova ako se ovaj problem ne riješi. Naše zalihe dostatne su za još tjedan dana, a nakon toga ćemo se morati okrenuti dobavljačima kod kojih nemamo nagomilane dospjele obveze i tako dobiti na vremenu. Međutim, to nije rješenje jer na taj način problem možemo amortizirati još najdulje mjesec dana. Pregovori se, ovih dana, intenzivno vode na državnoj razini i mi u njima sudjelujemo. Za ovu je situaciju odgovorno Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i smatram da krivicu ne mogu prebacivati na lokalnu samoupravu. Zar su županije određivale uvjete poslovanja i limite? - smatra ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.
U četvrtak je ministar zdravlja Rajko Ostojić obznanio da će država platiti dugovanja dulja od 365 dana te na taj način ugasiti vatru.
Željka Drljić

Izvor: 2972