Zdravstvo 15.07.2017. 15:16. Zadnja izmjena: 15.07.2017. 15:17.

Zavod za javno zdravstvo

Mišja groznica u Međimurju: U prvome polugodištu tri oboljela

Kako je izvijestio županijski Zavod za javno zdravstvo u prvih šest mjeseci ove godine na području Međimurske županije zabilježena su tri slučaja oboljenja od mišje groznice. Prema riječima voditeljice Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda dr.med. spec. epidemiologinje Višnje Smilović radi se o zaraznoj bolesti - hemoragijski groznici s bubrežnim sindromom koju na ljude prenose glodavci, najviše upravo miševi. Čovjek se može zaraziti udisanjem zraka u onečišćenom prostoru, no najčešće izravno u prirodi.

Prirodna žarišta te bolesti u Hrvatskoj su područja poput Medvednice, Slavonije i Like pa na poseban oprez pozivamo izletnike. Ne preporučuje se ležanje ili ostavljanje hrane izravno na tlu pa zatim njezino konzumiranje niti pijenje vode sa šumskih izvora jer nju konzumiraju glodavci, a potrebno je češće i dezinficirati ruke.Višnja Smilović, dr.Voditeljica Djelatnosti za epidemiologiju Zavoda

Premda su se oboljeli Međimurci oporavili od bolesti ( u našem kraju prošle godine nije bilo prijava zaraze, u Hrvatskoj je u prvome polugodištu ove godine evidentirano 180 oboljelih, a primjerice 2013. godine tek njih šest) mišja groznica, napominje Smilović, nije bezazlena bolest. Prati je vrućica, a moguće je i oštećenje bubrega uz krvarenje te svakako zahtijeva bolničko liječenje.

Međutim, među ljudima zaraza se ne prenosi. Češće obolijevanje ljudi nastaje obično u godinama velike brojnosti  glodavaca, takozvanim mišjim godinama. Na njihovu brojnost utječu mnogi čimbenici, dijelom i nepoznati, pa se ona često ne može objasniti, a niti prognozirati. Svi razlozi za nastanak povremenih pravih eksplozija groznice koje se znaju dogoditi u nepravilnim višegodišnjim razmacima često ostanu nerazjašnjeni, ističe naša sugovornica.