Živa zemlja 25.01.2017. 08:21. Zadnja izmjena: 25.01.2017. 08:23.

Lovački savez MŽ

Održana redovna godišnja sjednica, utvrđuju se nove granice lovišta

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Lovačkog saveza Međimurske županije dodijeljena su i priznanja najuspješnijim lovcima i veteranima. Povelju Hrvatskog lovačkog saveza i Plaketu LS-a Međimurske županije za pedeset godina lovačkog staža primili su Rudolf Branilović, Đuro Lepen, Franjo Nestić, Branko Novak, Stanislav Pranklin i Franjo Varga. Nagrađeni su i najbolji strijelci Saveza Ivica Varga, Josip Šoštarić, Josip Katanović (voditelj ekipe), Branko Breglec, Dean Horvat, Dragutin Kozar i Neven Lepen.

Prema izvješću predjednika LSMŽ-a Ljubomira Grgeca, veći dio protekle godine intenzivno se pregovaralo oko produženja i potpisivanja ugovora o zakupu lovišta za idućih deset godina. Ugovori su sklopljeni, ali po znatno višim cijenama lovozakupa. Od Županije je dobiveno obećanje o revidiranju cijene nakon donošenja novih lovnogospodarskih osnova. Također je ponovno aktualiziran i problem granica lovišta, a lovozakupnici su do sredine ovog mjeseca dužni dostaviti prijedloge za izmjenu, kako bi županijska komisija mogla što kvalitetnije odraditi posao.

Nagrađeni veterani

Dotaknut je i dugogodišnji problem skidanja odgovornosti zbog naleta vozila na divljač sa lovozakupnika, budući da se divljač u sudskoj praksi tretira kao opasna stvar u srazu s automobilima. Inicijativa za rješavanje tog problema je mnogo, a jedna ide u smjeru tužbe Europskom sudu za ljudska prava u slučaju da lovci od strane izvršne vlasti u što skorijem roku ne dobiju pravične zakone koji štite lovstvo i lovozakupnike.