14.06.2019. 08:54.

Prelog

Festival nordijskog hodanja i pješačenja

Početkom lipnja u Prelogu je održan Festival nordijskog hodanja i pješačenja. Peta manifestacija takvog tipa na preloškoj Marini okupila je 250 zaljubljenika u sport i rekreaciju iz Međimurja i susjedne Varaždinske županije. 

Događaj su organizirali Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Grad Preloga i Turistička zajednica, Udruga mladih EFEKT, Udruga umirovljenika Prelog, Društvo naša djeca Prelog i Dječji forum Grada Preloga, Župa Sv. Jakoba Prelog, Interventni tim Gradskog društva Crveni križ Čakovec te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a u sklopu Tjedna kretanja. 

Festival je započeo u Sportsko-rekreacijskoj zoni Marina u Prelogu gdje su brojni gosti dočekani uz svježe voće i osmijeh organizatora te poznate međimurske narodne pjesme koje je izveo Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog. Ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije skup je pozdravila zamjenica ravnateljice dr.med. Diana Uvodić-Đurić. Nakon pozdravnih govora organizatora, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog pod vodstvom profesorice Ljubice Crnčec otpjevao je nekoliko pjesama, a potom su učenice OŠ Prelog Karla Novak i Ivona Kalšan odrecitirale pjesmicu Voliš, a vole li tebe?, Rosana Kalšan i Dorotea Božek pjesmicu Knjiga o proljeću te Lea Sraka pjesmicu Veseo budi. Voditeljica programa i ove je godine bila Sanela Horvatić iz Udruge mladih EFEKT Prelog.

Nakon umjetničkog programa, u svrhu zagrijavanja prije hodanja, uslijedio je aerobik za sve sudionike koji je vodila Ljiljana Šipuš, predsjednica Udruge sportske rekreacije Sport za sve Mala Subotica, dok je za tehniku bio zadužen Josip Bermanec. U zajedničko vježbanje uključili su se svi sudionici, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje te formiranje grupa po pojedinim rutama.

Nordijsko hodanje i pješačenje organizirano je bilo u četiri rute različitih duljina - od 2 km, 4 km, 7 km i 11 km.

Sudjelovalo je 18 različitih udruga i ustanova. Uz već spomenute goste iz Varaždina i Strmca, te Udrugu slijepih Međimurske županije, sudjelovali su članovi Udruge umirovljenika Prelog te Udruge umirovljenika Čakovec, Doma za odrasle osobe Orehovica, Udruge žena Savska Ves, Udruge sportske rekreacije Sport za sve Mala Subotica, Udruge žena Strahoninec, Centra za pomoć u kući Međimurske županije uz Klubove za starije osobe Udruge umirovljenika Nedelišće, zatim članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruge žena Donja Dubrava, Kluba laringektomiranih i drugi članovi Županijske lige protiv raka Čakovec, a u velikom broju su im se pridružili i predstavnici organizatora festivala te brojni pojedinci.