Godišnjice i slavlja 31.10.2016. 08:56.

Ekonomska i trgovačka škola

Brojnim događanjima, projektima i svečanošću proslavili 95. godišnjicu postojanja

„Mi smo prava obiteljska škola“, ponosno je rekla ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković Kukolić obraćajući se učenicima i profesorima, ali i svima onima koji su gradili jednu od danas uspješnijih srednjih škola u zemlji.  „Riječ ekonomija dolazi od grčke riječi za dom, a ekonomija to upravo jest, vještina upravljanja domom. Punih 95 godina u našoj školi, koja je naš zajednički dom, odgajamo i poučavamo mlade naraštaje kako biti marljiv i pošten, uporan i kreativan, odgovoran i savjestan, brižan i suosjećajan“, objasnila je ravnateljica. Upravo je ta velika obitelj ovih dana često na okupu, kako su nizom događanja, projekata i svečanosti proslavili 95. godišnjicu postojanja. Tako su svoj slavljenički dan započeli predstavljanjem još jednog velikog priznanja koje im je uručila udruga Lijepa naša. Naime učenice Anamarija Gabaj i Nikolina Žvorc, inače srebrne na svehrvatskom i državnom natjecanju Lijepa naša 2015. dobile su čast podići zelenu zastavu s dijamantnim statusom.

Ekonomska i trgovačka škola među prvim je školama u zemlji koja se 1998. uključila u projekt Ekoškole, 2002. stekla status Međunarodne Ekoškole, a nakon šeste obnove statusa primila dijamantni status. Uz podizanje ekozastave koja služi na ponos svim učenicima, ujedno je svečano otvoren i školski Mirisni vrt, projekt koji su osmislili Vijeće učenika i Vijeće roditelja, kako bi potaknuli interdisciplinarnu suradnju učenika i nastavnika. Učenici će u ovom projektu primjenjivati znanja iz biologije, kemije, marketinga, poznavanja robe i poduzetništva u tehnologiji izrade prirodne kozmetike koja će postati sastavni dio ponude proizvoda u okviru učeničke zadruge. Bit će to ujedno dobra priprema učenicima za svijet poduzetništva. Vrt je uz idejne začetnice projekta i utemeljiteljice Vježbeničke tvrtke Zdrava abeceda začina Lidiu Vinković i Anu Vurušić otvorio zamjenik župana Zoran Vidović.

„Ekonomska i trgovačka škola Čakovec je mlada, jer je hrabra u srcu i neka nam takva uvijek bude“, za kraj je rekla ravnateljica, vidno ponosna na učinjeno u povijesti škole, te uz zahvalu svim učiteljima i učenicima koji svoju školu čine primjerom drugima.