Godišnjice i slavlja 05.01.2016. 11:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Nedelišće

Marija Bacinger proslavila 100. rođendan

Jedini recept za dug život je puno delati!

Odrastala je u Polevama, s teniskim asom Franjom Punčecom. S 11 godina ostala je bez oca, a s 13 bez majke

Gospođa Marija Bacinger iz Nedelišća u nedjelju 13. prosinca proslavila je stoti rođendan! Tom prigodom nekoliko dana ranije, u četvrtak 10. prosinca, posjetili su je i nadarili načelnik Darko Dania, njegov zamjenik Željko Kacun i predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec, koji joj je otpjevao i rođendansku zdravicu. Uz nju bili su i sinovi Ivo, Franjo i Josip. Imaju i sestru Mariju, dok je stariji brat Drago, poznati svećenik, pokojan. Imali su i brata Stjepana, no on je 1937. godine umro u dobi od pet mjeseci. Suprug Josip umro joj je davne 1967. godine, što znači da je udovica već 48 godina!
- Ja sam vam inače rodom 'z Poleva. Tam je z menom odrastal i Franjo Punčec. Mađari su to di smo živeli zvali Sep Major, a naši Lepi Marof. Bila je to grofovija Feštetićovih. Svi smo bili sirotinja; Punčeci su otišli u Čakovec i Franjo je hodal čistit tam di su igrali tenis - prisjeća se Marija Bacinger, koji obitelj zove Majca, odrastanja uz jednog od najvećih sportaša Hrvatske.

                                 Općinska delegacija donijela joj je darove i lijepe želje

Život je nije mazio

Život je nije mazio. S 11 godina ostala je bez oca, a s 13 bez majke. Ostala je s braćom i morala je mnogo raditi.

- Mama su hmrli za se svece, a ja sam se već na proljeće zaposlila kod Graneri. Od mame sestra je služila pri njima i molila da me zaposle u fabriki (budući MTČ, op.a.). Kak sam došla, od kraja sam delala u kancelariji. Dali su mi indeksa da zapisujem mušterije koje su se naručile. Onda bi u pogon dala narudžbu. Vratili bi mi je pa sam apštrajhala i odložila u dosje i zapisala u kartoteku. Sve sam slagala po abecedi - priča gospođa Marija. Suprug Josip bio je bačvar iz Nedelišća. Među sinovima povela se potom rasprava na kojem su "gruntu japa rođeni". 

Vidjela obećanu zemlju


- Pa sam ja ne bila u Nedelišću kaj bi znala... ja sam se još ni rodila ne onda - odvratila im je Majca kad su je to upitali i nasmijala sve prisutne. Nakon muževe smrti obišla je "pola svijeta". Samo je u Rimu bila 15 puta. Bila je i u Lourdesu i Fatimi te čak i u Jeruzalemu!
- Za sto let sam kaj kaj doživela, evo vidjela sam i obećanu zemlju. Ali nebrem verovati kaj sam tak dugo živa. Ak me pitate za savjet... Treba delati fest! Uvijek me poslije posla još tolko toga čekala. Šogorica je s malim djetetom doma bila onemoćala godinu dana, pa sam došla za snehu i večerju delala onima koji su s polja dolazili, pa smo hižu 1939. počeli delati, da ne spominjem šestero djece - pojasnila je gospođa Marija dio recepta dugovječnosti. Dobro poznaje i Mariju Topolnjak iz Dunjkovca, koju zovu Majčica, i koja će uskoro proslaviti 105. rođendan.