Pod međimurskim nebom 07.09.2019. 09:55. Zadnja izmjena: 07.09.2019. 10:01.

Rokovo u Svetom Urbanu

Kad je zaklopotalo počela je prava veselica!

- Povuci, još! Malo desno, stani, vrati! Čekaj, još nije sjeo na mjesto! - orilo se kod društvenog doma u Svetom Urbanu u nedjelju, 18. kolovoza. Na vrhu drvene bandere bio je mladi mještanin David Novak. Tri su pomagača s tla užetom vukla teški drveni klopotec koji je trebalo "nasaditi" na njen vrh. No, klopotec nikako da sjedne na svoje mjesto. Vidjevši da je mladić, iako snažan, već pomalo izmučen i u opasnoj situaciji, mještani su se počeli pribojavati. No, upornost je pobjedila i klopotec je "škljocnuo" te se prolomio gromoglasan pljesak. Sišao je, "trznuo" hladni gemišt za muku, pa još jedan, dok mu je otac Zlatko Novak s ruku brisao ulje kojim se uprljao.

Bilo je to veliko finale Rokova koje je toga jutra u Sv. Urbanu počelo misom. Nakon mise članovi Oldtimer kluba Međimurje i Steyr kluba iz Koga sjeli su u stare traktore i napravili veliki krug po brijegovima štrigovske i svetomartinske "fare". Kad su se vratili sa sobom su na prikolici donijeli klopotec koji je 2002. godine izradio pokojni mještanin Železne Gore Matija Filipić, a obnovio ga je Miran Marčec iz Stanetinca.

- Nekad je svaki imal klopoca, a danas su oni rijetkost. Simbolično će svojim klopotanjem tjerati sve škvorce iz urbanskih vinograda, a u stvarnosti smo ga postavili u sjećanje na neka starija vremena i u turističke svrhe - kazao nam je Zlatko Novak, predsjednik Vijeća mjesnog odbora.

Nakon što je klopotec zaklopotao mogla je početi prava urbanska veselica uz živu glazbu pod šatorom.