Najavljujemo 27.10.2017. 12:52. Zadnja izmjena: 27.10.2017. 13:00.

Od idućeg petka

Pravo 'Martinje' je samo u Svetome Martinu na Muri

Proslava "Martinja" priređuje se s uobičajenim "krštenjem mošta" svuda gdje raste ma i par trsova vinove loze i postoji kakav podrum ili klijet, ali pod "pravo Martinje" u Međimurju se može računati ipak samo ono koje kao tradicijsku i turističku manifestaciju priređuje Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri. Tako barem tvrde Svetomartinčani, a dokazuju to i programom koji je priređen u Svetom Martinu na Muri za "Martinje 2017".

Prvi je programski sadržaj već u petak, 3. studenog u 19 sati, promocijom knjige Zlatka KraljićaAchtung Auschwitz u dvorani iznad ureda Općine Sveti Martin na Muri.

U subotu, 4. studenog izložbu radova svojih članova otvara Likovna Republika u galeriji iznad općinskog ureda.

U petak uoči Martinja, 10. studenog, u 18 sati svečana je sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Martin na Muri s prigodnim programom i podjelom javnih općinskih priznanja zaslužnim osobama i organizacijama.

Na Martinje, 11. studenog, nakon jutranje mise u župnoj crkvi u centru Svetog Martina na Muri je blagoslov vina uz pečenu gusku, kestenje i kuhano vino, a u podne počinje natjecanje u kuhanju "Martinskog vinskog gulaša", koji tročlane kuharske ekipe moraju iznijeti pred kuhare profesionalce u 17 sati.

Dok se gulaš bude krčkao u kotlićima, "Svetomartinski Vanjček" animirat će publiku na svoj način, pod velikim će šatorom biti izloženi proizvodi domaćih obiteljskih poljopriverednih gospodarstava, a tu će biti i tamburaši.

U nedjelju, 12. studenog u 16 sati koncert je zbora mladih u župnoj crkvi, a zadnji kulturni doađaj "Martinja 2017" je u subotu, 18. studenog za kada je zakazana promocija nove knjige i otvorenje izložbe radova književnika i slikara Zlatka Kraljića.

Turistička zajednica Općine Sveti Martin na Muri dogovorila je s ugostiteljima i vinskim kućama od 4. do 19. studenog "pohode po kletima" prema volji posjetitelja, za koje će se na više mjesta prirediti degustacije mladog vina i uprizorenja "krštenja mošta".