Svakodnevica 30.12.2015. 12:20. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Devedeseti rođendan Marije Igrec iz Preloga

Čestitarke došle i iz KUD-a u kojem je plesala

Preložanke Terezija Naranđa i Marija Detoni Lilek priredile su iznenađenje svojoj dugogodišnjoj prijateljici iz Kulturno-umjetničkog društva "Seljačka sloga" Prelog Mariji Igrec, kad je 15. prosinca bilježila punih devedeset godina života. Iako se odavna povukla iz KUD-a, mnogim je svojim istomišljenicima i sugrađanima ostala u srcu, jer je poznata po neiscrpnoj energiji kojom je dobar dio života brinula o svima oko sebe.

                                       Marija Igrec

Rođena je 15. prosinca 1925. godine u Oporovcu pa su je zvali "teta oporovska". Radni vijek je provela u Domu umirovljenika kao kuharica, a kako je rano ostala udovica brigu o sinu je sama iznijela. Vrijedi to i za unuka kojem se posvetila u starijim danima, da bi po odlasku u mirovinu brinula o brojnoj djeci povjerenoj na čuvanje. - Uvijek je svima pomagala i svi je vole. Više ne dolazi u KUD, ali zato je mi obiđemo povremeno - kaže Terezija Naranđa. I dok se Marija kreće sa štapom u ruci ili gurajući kolica ispred sebe, odlasci nedjeljom u crkvu i svakodnevno u trgovinu po namirnice su za nju još uvijek "uobičajeni ritam dana". Samostalna je, voli čitati i gledati televiziju, a na rođendan su je obišli mnogi čestitajući uz cvijeće i gutljaj žestokog.

- Mi obilazimo i druge umirovljenike koji su nekada bili članovi KUD-a Seljačka sloga Prelog, malo pomognemo kad zatreba i nastojimo jedni drugima biti bliski. Posebno nas je radovala ideja da teti oporovskoj čestitamo 90. rođendan, a recept za dugovječnost je očito i u dobroti - zaključuje Terezija Naranđa.