Svakodnevica 25.11.2016. 13:27.

Zlatko Novak iz Vratišinca

Čudesan svijet unukove mašte i djedovih ruku

- Sve je počelo kada je unuk Fran počeo skupljati sličice nekih čudovišta. Došao je k meni, pokazao mi sličicu minotaura i pitao me mogu li mu to napraviti. Odmah sam ko iz topa odgovorio da mogu, uopće ne razmišljajući. Mislio sam da će zaboraviti na to, ali čim je stigao kući nazvao me i pitao jesam li počeo raditi, priča nam Zlatko Novak (62) iz Vratišinca koji se izradom figura i skulptura raznih motiva počeo baviti prije šest mjeseci.

- Počeo sam pretraživati Internet da vidim kako bih to mogao izraditi. Naišao sam na zanimljivu tehniku izrade figura od novinskog papira i odlučio sam isprobati, dodaje Zlatko, po zanimanju geobušač. Kreativan Vratišinčanin, koji se posljednjih godina za srce i dušu bavi slikarstvom, brzo je savladao novu tehniku. Glavna sastavnica figura je novinski papir koji se nareže i ostavi dva do tri dana u vodi. Voda se potom ocijedi i dobiva se "papirnata kaša" u koju se umiješa ljepilo za tapete. Dobivena smjesa, nalik na tijesto, stavlja se na žičani kostur obložen mokrim novinskim papirom kojim se prethodno formira željeni obujam i oblik. Nakon prvog sloja slijedi sušenje, zatim nanošenje još jednog, finijeg, sloja, pa završna faza bojanja i lakiranja.

Kolekcija danas broji dvadesetak figura svih veličina i oblika, pretežno likova iz crtanih filmova i životinjskih motiva. Velika većina njih završila je kod unuka – sedmogodišnjeg Frana i četverogodišnjeg Luke Gajšeka, a svojim je originalnim djelima razveselio i dosta prijatelja, poznanika i njihovu djece.

- Fran je bio naprosto oduševljen strašnim Minotaurom, a mlađi Luka poželio je da mu napravim Disneyjeve junake. Kada sam vidio kako po stepenicama nosi Mickeyja Mousea, koji je bio skoro veći od njega, kako ga ljubi, grli, pazi i ponosno pokazuje, jednostavno sam se raznježio. Mislio sam da ću im napraviti jednu igračku koju će odnijeti kući, negdje baciti i zaboraviti na nju. No, dogodilo se suprotno, kaže Zlatko.

Bijela zmija u dvorištu? - Prije nekoliko mjeseci radio sam model zmije. Napravio sam kostur i oblijepio ga masom. Bilo je lijepo, sunčano vrijeme i stavio sam "zmiju" van, na sušenje. Da vidite kakva je pomutnja nastala. Ljudi su u čudu gledali u dvorište misleći u prvi mah da je prava. Dobro da se nije dogodila neka nesreća, kroz smijeh prepričava Z. Novak iz Vratišinca.