Svakodnevica 29.04.2016. 12:40. Zadnja izmjena: 29.04.2016. 12:47.

Coolijada 2016

Dani maturanata: "Družimo se uz glazbu i ples te što manje alkohola!"

"Bližimo se završetku još jedne nastavne godine za maturante i želimo to dostojno obilježiti i proslaviti. Želimo da Dani maturanata, koji će se održavati od 12. do 17. svibnja, proteknu u druženju uz glazbu i ples te uz što manje alkohola", najavila ja Sanja Borko, profesorica iz Gospodarske škole Čakovec, koja je domaćin Coolijade 2016. Riječ je o tradicionalnoj preventivno-edukativnoj akciji koju je osmislila Policijska uprava međimurska. U organizacijskom odboru su i Međimurska županija te gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće.

I ove godine birat će se najmaturant, najmaturantica i najrazred. Svaki razred predložio je po jednog mladića i djevojku, a glasovati mogu svi. Potrebno je izrezati kupon koji se nalazi u tiskanom izdanju lista Međimurje, zaokružiti redni broj kandidata, i ubaciti ga u glasačku kutiju u školi. Fotografije svih kandidata i kupone ponovit ćemo i u slijedeća dva broja lista Međimurje - 2. i 9. svibnja. Kupone u glasačke kutije možete ubaciti do 16. svibnja, dan uoči središnje proslave. Na njoj će biti proglašeni pobjednici, koji će na dar primiti tablet računalo. Njihovi razredi dobit će i ulaznice za čakovečke bazene. Najrazred pak će dobiti cjelodnevni izlet u Toplice Sveti Martin. Kriterij za njegov odabir bit će ponašanje pojedinaca i cijelog razreda te izgled i kreativnost njihove odore. Policijski službenik za preventivu Mladen Zadravec kaže kako će ih sve obići i pratiti kako se ponašaju.

"Naročito ćemo paziti da ne bude nasilja među mladima te da se ne alkoholiziraju na javnim mjestima i da ugostitelji ne toče maloljetnicima. U Čakovcu će biti i građanske ophodnje policije i roditelja. Izradit ćemo katalog odora da se vidi tko kome pripada. Oni koji se budu nedolično ponašali neće se moći natjecati", kazao je. Dodao je da je lani za Dana maturanata zabilježeno pet remećenja javnog reda i mira. Samo je u jednom slučaju počinitelj bio maturant, koji je vrijeđao policajca. Pad je zabilježen i kod krađa od maturanata. Policija ih svejedno upozorava da paze na torbice, mobitele i ruksake. U školama će do kraja mjeseca biti održana predavanja za učenike i roditelje, o (ne)prihvatljivom ponašanju.

Završna svečanost za maturante je 17. svibnja. Od 14 sati od Gospodarske škole kreće mimohod gradom. Nastavlja se koncertom školskih bendova na SRC-u Mladost ili u slučaju lošeg vremena u dvorani Graditeljske škole.