Svakodnevica 10.03.2018. 09:10. Zadnja izmjena: 10.03.2018. 09:10.

ŽUPA SVETOG LEONARDA U GORIČANU

Dvjestotinjak vjernika na korizmenom križnom putu

U nedjelju, 4. ožujka, održan je drugi korizmeni križni put u župi svetog Leonarda u Goričanu u kojem je sudjelovalo dvjestotinjak vjernika, bez obzira na neugodno vrijeme.

Pobožnost križnog puta je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema, nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sveti Franjo i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću, te je priznata u Katoličkoj i Evangeličkoj te još nekim protestantskim crkvama. Križ su nosili muški, koji su se izmjenjivali u nošenju od postaje do postaje, a Isusovu muku kod svake postaje čitali uz župnika Josipa Drvoderića prisutni vjernici te članice i članovi župnog mješovitog crkvenog zbora.

Članovi Ceškog društva svetog Leonarda sa svojim „svjećnjacima“ dočekali su sudionike križnog puta nekoliko postaja prije crkve a onda su svi zajedno prisustvovali kod svete mise u crkvi.

Promet ulicama Goričana su regulirali i tako štitili kolonu članovi Dobrovoljno vatrogasnog društva Goričan. Mala pauza radi okrjepe bila je kod kapele svetog Florijana, na „bregu“. Nakon svete mise održano je zajedničko druženje „agape“ kod vjeronaučne dvorane „Dobrog pastira“, gdje su sudionike puta dočekali kolači i piće koje su pripremile članice župnog Caritasa “Betanija“.

I na ovom križnom putu sudjelovali su i vjernici iz župe Donja Voća. Ovo je bila prilika za sve sudionike da dobro promisle o muci Isusovoj, ali i o samima sebi, o svojim obiteljima, o svojim životnim križevima koje nosimo svaki dan i koji nas pritišću na putu života.