Svakodnevica 21.12.2017. 22:41. Zadnja izmjena: 21.12.2017. 22:43.

Pleškovec

IVAN ŠAFARIĆ: Kako sam pred oltar doveo 75 mladenki, a ni jednu nisam oženio!

Još od malih nogu Ivan Šafarić (82) iz Pleškovca pokazivao je afinitet prema umjetnosti i kreativnom izražavanju. Nešto kasnije, popisu njegovih strasti pridružili su se i automobili, u prvom redu oni stari - oldtimeri. - Imao sam talent za crtanje, ali nisam postao slikar. Umjesto toga završio sam školu za autolimara te kasnije otvorio vlastitu radionicu, priča Ivan.

Njegova vještina i umjetnička nota došli su do izražaja upravo oživljavanjem starih vozila, jedrilica, prikolica... - Vršio sam popravke i restaurirao sam... Kupovao sam karambolirane automobile koje sam potom ručno obrađivao, farbao i uređivao da su na kraju izgledali kao novi, priča iskusni majstor iz Pleškovca. Ni sam ne zna koliko je automobila prošlo kroz njegove ruke, a broj vozila koje je  posjedovao, kaže, premašuje šest stotina. "Poslastice" su još uvijek u njegovoj garaži.

Uz Renault 4 star dvadesetak godina koji je potpuno rastavio pa nanovo sastavio, Audi LS 80 iz 1971. godine i vojnički džip Willys iz 1948., prava zvijezda je Mercedes Benz 172 iz davne 1936. godine. -To je auto Hitlerove policije. Rađen je 1935. godine kad sam se i ja rodio. Ovo je jedinstven primjerak i takav oldtimer nema nitko drugi u Hrvatskoj, s iskrom u očima priča nam Ivan.

Kupio ga je prije 11 godina i potpuno restaurirao te sad ide k'o vurica.

- Ubrzo nakon što sam ga uredio počeli su mi se javljati budući mladenci s upitima mogu li im iznajmiti svoj automobil na dan njihova vjenčanja. Ideja mi se činila zanimljiva pa sam se počeo time baviti. Dosad sam pred oltar dovezao čak 75 mladenki iz Međimurja i Zagorja, a bio sam i na jednom vjenčanju u Mariboru. Poseban je doživljaj kad mlada dođe pred crkvu u takvom automobilu! - Sve mogu prodati, ali Mercedes ne. Njega će naslijediti moj sin Miljenko. On će znati cijeniti naslijeđe, kaže Ivan Šafarić.