Svakodnevica 20.12.2017. 00:02. Zadnja izmjena: 20.12.2017. 00:03.

Susreti

Kotoripski kvizoman Stjepan Rusak: Što će ti svi ti podaci u glavi?

Dvadesetpetogodišnji Stjepan Rusak je skroman kotoripski mladić koji je počeo susjedima zapinjati za oko nakon nastupa u HTV-ovom kvizu Potjera.

Rođen je u siječnju 1992. godine u Čakovcu, Osnovnu školu polazio je u Kotoribi, a srednju Ekonomsku i trgovačku školu u Čakovcu- smjer upravni referent. Prije četiri godine upisao je preddiplomski studij filozofije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te je ove godinestekao akademski naziv prvostupnika filozofije i povijesti.

- Odabrao sam studij filozofije i povijesti pošto sam oduvijek gajio interes prema humanističkim područjima, dijelom vjerojatno i zato što mi je majka politologinja.

Odakle sklonost kvizovima?

- Od malih nogu volio sam čitati, spoznavati nove stvari. Dijelom su na to utjecali i stariji te tada aktualni i popularni TV kviz formati poput Tko želi biti milijunaš,  Upitnika itd., gdje se uvijek moglo nešto novo naučiti, a pritom se - što je i najvažnije - dobro zabaviti.Odlučio sam se prijaviti na kviz Potjera 2015. godine, te suprotstaviti kobnojlovkinjiMorani. Iste godine sudjelovao sam i s ekipom u kvizu koji se emitirao na Trećem progarmu HRT-a. Čast mi je što sam, u veljači 2016., imao prilike igrati protiv velikana hrvatske i jugoslavenske kviz scene - pokojnog Mirka Miočića, koji je bio vrlo ugodna i plemenita osoba. U listopadu ove godine moja ekipa je uspjela pobjeći lovcu Kotigi - velikom znalcu i to smatram jednim od većih uspjeha.

Kakva je atmosfera u studiju, u kvizu Potjera?

- Kviz Potjera je gledan zbog napetosti, dinamike i autentičnosti. Odličnim ga čini voditelj Tarik Filipović.Što se tiče nastupa pred kamerama, s jedne strane je zahtjevan pošto je potrebno imati koncentraciju, kao i 'hladnu' glavu koliko god je to moguće. No, isto tako je i zabavan jer je atmosfera na snimanju opuštena.

Jeste li nastupom na televiziji postali popularni?

- Ne bih rekao da mi je natup na kvizu donio popularnost. Zadovoljstvo mi je što sam stekao mnogo prijatelja i poznanika, uključujući i najbolje mlade svjetske kvizaše. S pravom se počelo govoriti i o novoj 'supkulturi' koju čine ljubitelji kviza ili 'vitezova nepotrebnog znanja' - sintagme koju je prvi upotrijebio redatelj Mario Kovač. Ove godine održano je Europsko kviz prvenstvo u Zagrebu gdje su i naši igrači polučili odlične rezultate. Hrvatska, kao mala zemlja u svjetskim okvirima, ima vrlo jaku kviz-scenu u kojoj po rezultatima prednjače Englezi.

Kako se priprema za nastup na kvizu?

- Čitam od malih nogu, interes mi je, generalno, vezan uz humanističke znanosti. Što se tiče same pripreme za kviz, ona ne može postojati ako ne postoji određeni kontinuitet prikupljanja informacija. Eventualno iščitavanje podataka prije nastupa za kviz može pomoći, no nikako nije ključno.