Svakodnevica 16.03.2018. 23:55. Zadnja izmjena: 16.03.2018. 23:59.

Čuvarica tradicije

Nada Patafta iz Cirkovljana jedna je od rijetkih preostalih majstorica pletenja cekera

Istaknuta i rado viđena čuvarica tradicije, Nada Patafta (71) iz Cirkovljana, jedna je od rijetkih preostalih međimurskih majstorica pletenja cekera od komušine. Stari međimurski običaj rado će predstaviti u svakoj prilici, događaju ili manifestaciji koja promiče Prelog i njegovu okolicu, a upravo je zahvaljujući tamošnjoj Turističkoj zajednici ponovo počela s preplitanjem listova kukuruza.

- Cekere sam plela kad sam bila mlada, uz mamu i sestru, od petog razreda osnovne škole sve do svoje 18. godine. I ne mogu reći da sam u tome posebno uživala, pletenje je bilo nešto što sam morala i bilo mi ga je prek glave! Kad sam se udala, prestala sam, i nisam na to niti pomišljala puna četiri desetljeća. No, prije desetak godina aktivirala sam se za potrebe jednog snimanja za televiziju, i od onda pletem gdje god i kad god me pozovu, pojašnjava Nada. Izrada cekera nije nešto što se može zaboraviti, dodaje, pa se brzo ponovo uhodala, a potporu je imala i od svoje obitelji – sin Damir izradio joj je okvire, a suprug Ivan sadio kukuruz kako bi Nada plela domaćim luščijem.

Posebno je bila sretna kad je prije nekoliko godina, na poziv učiteljice Milanke Krhač, krenula s radionicama izrade cekera u Osnovnoj školi Prelog, gdje su je oduševile volja i nastojanje mladih naraštaja da sačuvaju djelić svoje povijesti. Zadovoljno danas Nada ističe da zanat neće ostati zaboravljen ni u njezinoj obitelji, jer su za pletenje zagrizle i njezine unuke, gimnazijalke Paula i posebno Karla, koja se uz izradu cekera čak odmara od učenja i knjige.

Ostavština bake Nade ostat će tako sačuvana, iako ona sama sve rjeđe uzima komušinu u ruke. Ne uživa posebno u samoj izradi cekera, kaže, ali je sretna jer s pletenjem uvijek dolazi i druženje.