Svakodnevica 14.01.2018. 08:15. Zadnja izmjena: 14.01.2018. 08:15.

Grad kao nekad...

Plesna večer s počasnom gošćom: Legendarna Lili Čaki se vratila kući

- Došla sam doma!, uzbuđeno je uzviknula Lili Čaki Legenstein (94) čim je otvorila vrata Gradske kavane Čakovec, nekadašnje Kavane Royal koju je u prvoj polovini XX. stoljeća vodio njezin otac Geza Legenstein, po uzoru na bečke i peštanske kavane onoga doba. Legendarna plesna i kazališna umjetnica, ujedno i počasna građanka Čakovca, u svoj se grad nakratko vratila 29. prosinca, na plesnu večer koju je priredio Muzej Međimurja Čakovec, te je pritom otvoren i novi postav muzejske kutije.

Žena neizmjerne životne energije - Lilika nije skrivala oduševljenje povratkom u grad u kojem je odrasla. - Kao da je stigla Marilyn Monroe, prokomentirala je topao doček iznenađeno, popravljajući frizuru prije nego što je pozirala fotografima.

U tadašnjoj Kavani Royal Lili Legenstein je 8. srpnja 1933. godine, kao desetogodišnjakinja, u društvu Livije Hahn napravila svoje prve plesne korake; prisjetila se i kako je kao dijete na nekadašnjem čakovečkom bazenu skakala na glavu, a posebno su dirljiva bila njezina sjećanja na oca Gezu, mamu Elizabetu i brata Ladislava (91), proslavljenog tenisača koji danas živi u Njemačkoj.

- Otac je uvijek govorio da postoje samo dvije opcije da uspijete u životu – jedna je sport, a druga umjetnost. Laci i ja smo ga poslušali. Rođena sam u znaku škorpiona, ali jedina značajka koju sam preuzela jest izdržljivost i posebno sam sretna što sam danas ovdje – znate – ja imam jako puno godina, šarmirala je publiku.

Na samom je kraju izrazila još jedinu želju koja joj je preostala – da se Gradskoj kavani Čakovec vrati naziv Kavana Royal.

U muzejskoj kutijici, koju je uz ravnateljicu Muzeja Mašu Hrustek Sobočan predstavila mlada kustosica-pripravnica Tajana Vidović, predmeti su koje su na plesnim večerima dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća nosile čakovečke dame - par ženskih cipela i pamučnih rukavica, ogrlica od perli, plesna knjižica i nalivpero te ženski šešir i torbica. Za potpuni dojam ove plesne večeri pobrinuli su se plesači Patricija Toplnjak i Hrvoje Živković, koji su otplesali 'Valcer cvijeća' iz baleta 'Orašar', a glazbom je događaj pratio pijanist Nikola Grabar.