Svakodnevica 01.08.2017. 11:10. Zadnja izmjena: 01.08.2017. 11:28.

Vremenska prognoza

TOPLOTNI VAL Sklanjajte se u hladovinu i pijte dovoljno vode

VREMENSKA SLIKA: Mjesec srpanj u prosjeku je najtopliji mjesec u godini, srce ljeta. Nisu neobične vrućine, što je odavno poznato i u pučkoj meteorologiji (Ilija žeže, Jakov kuri - Ana žari…). Tako nam je i središnji tjedan srpnja donio nagli porast temperature, pa je od svježeg početka tjedna do kraja zagrijalo na čak 35 Celzijevih stupnjeva. Nekoliko dana olakšanja imali smo sredinom prošlog tjedna, ali već prema kraju i osobito u ovom tjednu vratit će se intenzivne vrućine, možda i najjače ovog ljeta. Stoga da bi najtopliji dio ljeta 2017., umjesto srpnja, moglo biti prvih desetak dana kolovoza.

VREMENSKA PROGNOZA

  • Na prvi dan kolovoza već od jutra sunčano i vruće, a dnevni povjetarac s jugoistoka baš i neće pomoći u nekom osvježenju. Vjerojatno će biti još malo toplije nego u ponedjeljak, pa bi dnevna temperatura mogla narasti na 35 Celzijevih stupnjeva. Dan će biti težak i sparan, a bioprognoza sve lošija. Smanjite fizičke napore i boravak na suncu, povećajte unos tekućine i slušajte savjete liječnika.
  • I srijeda će biti težak i vruć dan. Puno sunca, vrućine i sparine… Temperatura bi se sredinom dana trebala popeti na 36 ili čak 37 Celzijevih stupnjeva, a i noćna će biti viša nego prethodnih noći. Imajte na umu da sve ove temperature mjerimo u hladu, tako da je na suncu još toplije. Srećom, primijeti se da su se dani malo skratili iako je to još uvijek relativno mali značaj.
  • U četvrtak se nastavlja većinom sunčano, vruće i sparno vrijeme. I jutarnja i dnevna temperatura bit će još stupanj viša, tako da bi popodne maksimalac mogao narasti čak do 37 ili 38 Celzijevih stupnjeva u hladu. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića, tešku i prezačinjenu hranu, jedite više svježeg voća i povrća, od tekućine su najbolji voda ili čaj sobne temperature te juha jer nam omogućava unos soli koju gubimo pojačanim znojenjem.
  • Slično bi se vrijeme trebalo zadržati i u petak, ali neki prognostički izračuni daju mogućnost da potkraj dana stigne malo sjevernog vjetra. To nije siguran razvoj događaja jer bi ta oslabljena fronta mogla ostati i sjevernije od Alpa, a u tom slučaju neće imati utjecaja na nas. Noćna temperatura od 20 do 23, a dnevna će biti između 36 i 39 Celzijevih stupnjeva. Ako fronta dođe do nas, nije isključena pojava kakvog grmljavinskog pljuska u večernjim satima. To će biti rijetka pojava, ali tamo gdje se dogodi, moguće je i nevrijeme.
  • Za subotu i nedjelju prognoziramo većinom sunčano i vruće vrijeme, uz temperaturu zraka oko 35 Celzijevih stupnjeva. To će biti vrući ljetni dani, a kako se očekuju i gužve na cestama, imajte na umu da možete ostati u zastoju putujete li nekamo. Opskrbite se dovoljnom količinom vode.
  • Postoje naznake da će sljedeći tjedan donijeti lagano popuštanje vrućine, ali ne od samog početka, nego bliže njegovom kraju ili drugoj polovici.

Dobro je redovito pratiti prognozu na našem portalu, mobilnoj aplikaciji ili Twitteru jer su moguće i promjene u odnosu na ovu prognozu. Preporučamo da pratite i našu Facebook stranicu „Kad će Kiša“. (Prognozu napisao Kristijan Božarov. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060/555-555. Cijena 3,49 kn/min. s fi ksnih te 4,78 kn/ min. s mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, infotel. 0800-1234, prognoza izrađena 31. srpnja)