Svakodnevica 09.04.2017. 08:36. Zadnja izmjena: 09.04.2017. 08:36.

Darivatelj krvi

Veliki Zdravko iz čakovečke četvrti Putjane na malom motociklu

Vel'ki Zdravko na malom motoru, tako najčešće Zdravku Palašeku (58) iz čakovečke četvrti Putjane u šali govore njegovi prijatelji kad se doveze na svojemu malom motociklu. Crveni Tomos automatic pregazio je četvrt stoljeća, a Zdravkov je vjerni suputnik otkako ga je prije deset godina ugledao kako u prijateljevoj garaži stoji neregistriran. Prošli su otad mnogo zajedničkih kilometara i ne bi ga, kaže, mijenjao ni za što. - Čim vremenske prilike dozvole, to mi je glavno prijevozno sredstvo, govori Zdravko, po struci tehničar za telekomunikacije, trenutačno zaposlen u preradi mesa.

A pokraj malog Tomosa, svoje je mjesto u garaži Palašekovih pronašao i nešto veći chopper. Takav mu je motocikl, kaže Zdravko, oduvijek bio velika želja, a san je sad ostvario njegov sin Saša. No, valja najprije položiti i vozački ispit za motocikl, pa dok chopper dočeka svoju prvu vožnju, Zdravko će na Tomosu prevaliti još pokoji kilometar.

DARIVATELJ KRVI

Odvest će se sasvim sigurno i na sljedeće darivanje krvi, što ne propušta još od davne 1978. godine, kad je još bio školarac. S pravom je zato ponosan na svoju knjižicu darivatelja krvi, jer je u njoj zabilježeno da je krv darivao čak 53 puta. I tu, kaže, ne planira stati. Darivat će, kaže, sve dok bude zdravlja i dok mali crveni motocikl bude vozio.