Svakodnevica 17.01.2017. 08:47. Zadnja izmjena: 17.01.2017. 09:07.

Bude se trseki v Orešecu

Vincekovo se 22. siječnja obilježava i u donjem Međimurju!

Pod sloganom stroška v ruksak, ruksaka na hrbet, idemo v Orešec na Vincekovo, i ove će godine donjomeđimurski vinogradari i oni iz susjedstva preko Drave u Orešec buditi trsove tradicionalnim običajima uz Vincekovo.

Ovoga puta domaćin će biti Milan Ključarić iz podravskog Velikog Otoka, koji obrađuje čak dva vinograda u Orešecu. Vincekovo 2017. bit će održano u nedjelju, 22. siječnja, no, u slučaju lošeg vremena prebacuje se na sljedeću nedjelju.

Pozivamo sve poklonike prirode, friškoga zraka, druženja v goricaj i ljubitelje dobre kapljice z Dobrave i okolnih mjesta da provedu nezaboravno popodne u Orešecu u čast sv. Vinka - zaštitnika vinogradara, kaže u ime vinogradara Orešeca Antun Benko. Orešec je dio katastarske općine Donja Dubrava, lociran na desnoj obali Drave. To je mjesto gdje neki Donjodubravčani imaju svoje parcele zasađene vinovom lozom, a nedaleko njih nalazi se dio zvan Mrtvička u kojoj također ima vinograda, pa vlasnici parcela s tog područja također podržavaju tradiciju obilježavanja Vincekova.

U Orešecu 19 vinogradara ima svoje nasade, a prvi puta su se o Vincekovu sastali prošle godine.

Ovi dijelovi Donje Dubrave u dogledno vrijeme će dobiti nove karakteristike, zahvaljujući dva projekta Turističke zajednice Međimurske županije: izgradit će se dravska pješačka staza te obilježiti vinski putevi.