Svakodnevica 13.05.2018. 08:58. Zadnja izmjena: 13.05.2018. 08:59.

Dobitnica Rektorove

ŽELJKA SABOL IZ ČAKOVCA: Veterinarka u svijetu divljih životinja

Još jedan ispit do diplome dijeli apsolventicu na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 25- godišnju Željku Sabol iz Čakovca. Prošle akademske godine buduća veterinarka dobila je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu na području biomedicine i zdravstva. S osmijehom priznaje kako je istu, nakon što je rad prijavljen na natječaj, priželjkivala te se jako obradovala kad je obaviještena da će je dobiti.

- U vrijeme kada su mi javili i čestitali bila sam posvećena istraživanju za svoj diplomski rad pa su me poprilično iznenadili. Rektorova nagrada veliko je priznanje za sav uložen trud tijekom studija.

Na čemu se nagrađeni rad temelji?

- Naslov rada je Prvi dokaz oblića Setaria tundra u srna u Hrvatskoj molekularnom metodom. Doc. dr. sc. Dean Konjević, Dipl. ECZM (WPH) i njegov asistent Miljenko Bujanić, dr. med. vet. intenzivno se bave istraživanjima na divljim životinjama. Ja sam im se javila zbog izrade znanstvenog istraživanja za moj diplomski rad, a s obzirom da se bave i parazitima divljih životinja odabrali smo istražiti parazite probavnog sustava srne obične. Tijekom istraživanja smo naišli na oblića Setariu spp. te smo odlučili taj parazit i molekularno identificirati do vrste. S obzirom da pronađenog parazita nisam mogla uklopiti u diplomski rad, odlučeno je da ćemo napisati zaseban rad, koji smo zatim predložili za Rektorovu nagradu.

Iz kojih ste se razloga priklonili ovaj temi?

- Veterina obuhvaća jako velik broj različitih vrsta životinja. Kako se uglavnom sve bazira na istraživanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, odlučila sam se za ovu temu, jer smatram da su divlje životinje još uvijek neistraženo područje, a veoma nam je bitno poznavati iste, s obzirom da nekima od njih prijeti izumiranje.

Drugi izbor

Iako je Željki Sabol prvi izbor bio Medicinski fakultet, nije ga uspjela upisati te je veterinarski fakultet upisala kao alternativu. Međutim tvrdi kako se ta alternativa pokazala puno boljim izborom.

- Zadovoljna sam odabirom fakulteta, jer smatram da mi pruža puno različitih  mogućnosti. Većina misli da je veterinarska medicina samo briga i liječenje životinja, a ona je zapravo puno više, jer preko zdravlja životinja direktno brinemo i za zdravlje ljudi. Veterinarska medicina izrazito je zahtjevan studij, ima puno teorijske, praktične i terenske nastave, a uz to svaka vrsta životinje je individua, što znači da ima puno gradiva koje treba savladati. No, bez obzira na težinu studija, kad se susretnete sa svojim prvim pacijentom, koji vam ne može reći što mu je i kad mu pružite potrebnu pomoć, osjećaj je neopisiv. Onda shvatite da sav uložen trud, žrtva i izdvojeno vrijeme nije bilo uzaludno.

Što radite u slobodno vrijeme?

- Zbog opsežnog rasporeda i drugih obaveza vezanih za fakultet, nemam baš previše slobodnog vremena, ali kad ga nađem čitam knjige, odlazim u prirodu, družim se s obitelji i prijateljima ili odlazim kući u Međimurje. Volim Međimurje, smatram da ima puno potencijala za razvoj, u bilo kojoj industrijskoj grani i zato bih voljela ostati u Međimurju. U budućnosti se želim i dalje nastaviti baviti istraživanjem i proučavanjem divljih životinja, bilo da to bude moja primarna djelatnost ili samo hobi, kazala je Željka preporučivši Veterinarski fakultet svakoj osobi koja voli životinje i želi im pružiti jednu višu razinu brige i razumijevanja, a da je istovremeno voljna žrtvovati višak slobodnog vremena.