Svijet oko nas 31.07.2019. 07:51. Zadnja izmjena: 31.07.2019. 08:25.

Četvrtak, 1. kolovoza

23. meetup Me grupe u informatičkoj učionici TICM-a

U četvrtak, 1. kolovoza u 17 sati, u informatičkoj učionici TICM-a održat će se 23. meetup Me<CoDe/> grupe, a tema susreta je "Testing an embedded application". 

Jedna od metodologija kod razvijanja i dizajniranja softvera se zove Test Driven Development (TDD). Naglasak TDD-a je na tome da cijeli kod bude pokriven unit testovima i da se nakon inicijalnog dizajna softvera daljnji razvoj radi pomoću testova. Zatim se u svakom novom razvojnom ciklusu definiraju pokazni slučajevi te se detaljno opiše kako bi se program trebao ponašati u određenoj situaciji. Nakon utvrđivanja zahtjeva, pristupa se razvoju testova te sukladno tome razvoju funkcionalnosti same aplikacije.

Cilj ovog meetupa je definirati jednu embedded aplikaciju koja će imati određeni zadatak. U početku, predavač će okupljenim sudionicima pokazati kratke specifikacije za tu aplikaciju, te će je pripadajućim testovima pokrenuti na embedded pločici. Budući da nemamo uvijek pri ruci hardver na kojem možemo razvijati taj softver, veći dio softvera će se razviti u „virtualnoj“ okolini gdje će se funkcionalnosti za koje nam je potreban hardver stimulirati. Za cijeli proces koristiti će se Google Test, Google Mock i C/C++.

Za aktivno sudjelovanje u meetup-u potrebno je na svom računalu imati instalirani sljedeći softver:

  • CMake 3.8 or above
  • Visual Studio 2019 Community, choose Desktop C++ instalation with GoogleTest integration

NAPOMENA: VS Studio zahtjeva podosta procesorske snage.

Voditelj meetupa bit će Stjepan Gornik. Gornik je završio FER 2015. godine te se nakon diplomiranja zaposlio u poduzeću CETITEC. Bavi se organizacijom posla u uredima u Čakovcu i Zagrebu te koordinacijom oba ureda s uredom u Njemačkoj. U slobodno vrijeme voli raditi na različitim projektima vezanima uz edukaciju, a ima iskustva i u mentoriranju učenika pripremajući ih za državno natjecanje iz eksperimentalnih radova u području fizike. Jedan od njegovih interesa je i prenošenje znanja iz automotive industrije drugim kolegama u industriji. Uz to, voli eksperimentirati s raznim alatima za razvoj i optimiziranje embedded softvera.

Sudjelovanje na meetupu je besplatno, a više informacija o susretu možete pronaći na službenoj stranici Međimurje code&design grupa, Me<CoDe/>.