Svijet oko nas 24.09.2016. 07:38. Zadnja izmjena: 24.09.2016. 07:42.

ZEO Nobilis

Probleme okoliša te prijedloge o rješavanju možete prijaviti na Zeleni telefon

062 123 456 je broj Zelenog telefona, servisa na koji građani diljem Hrvatske mogu dojavljivati o raznim problemima okoliša i davati prijedloge, a dežurni na telefonu, aktivisti iz organizacija civilnog društva, prenose informaciju nadležnim institucijama.

U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine građani su Zelene telefone Hrvatske kontaktirali 1263 puta.

Građane najvećim dijelom brine neprimjereno odlaganje i zbrinjavanje otpada odnosno ilegalna odlagališta otpada. Pozitivna promjena u zaprimljenim prijavama je povećan je broj upita o mogućnostima odvojenog odlaganja pojedinih vrsta otpada.

177 (14,01%) prijava građana zaprimljeno je unutar kategorije Zelenilo. Osim vrlo čestih prijava građana iz urbanih sredina, koje se odnose na održavanje javnih zelenih površina, povećan je broj prijava parcela na kojima raste ambrozija. Tome doprinose pojedinačne akcije lokalnih vlasti kojima građane pozivaju na prijavljivanje takvih parcela.

Iako je cilj Zelenih telefona da potakne građane na aktivno sudjelovanje i samostalno sudjelovanje u rješavanju problema u okolišu, činjenica je da su najveći dio prijava aktivisti Zelenih telefona prenosili nadležnim institucijama i rješavali samostalno.

U ovom razdoblju čak 67,27% prijava je anonimno što nam sugerira na strah od javnog istupanja prisutan kod građana.

Zeleni telefon Zaštitarsko-ekološke organizacije Nobilis zvonio 67 puta!

Broj prijava na Zeleni telefon Zaštitarsko-ekološke organizacije Nobilis je tako u prvoj polovici 2016. godine iznosio ukupno 67 poziva od kojih se najveći broj odnosio na kategoriju Gradnja (ukupno 37,31%). Najveći broj zaprimljenih prijava iz navedene kategorije, njih 25, odnosio se na nakupinu građevinskog otpada koji se nalazio u ulici Stjepana Radića u Čakovcu, preko puta poliklinike Medikol. Podsjećamo, spomenuti građevinski otpad privremeno se nalazio na spomenutoj lokaciji u svrhu građevinskih radova proširenja sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec.

Na drugom mjestu smjestila se kategorija Otpad (13,43%) čiji su se pozivi odnosili na prijave vezane uz nakupljanje otpada kraj punih kontejnera u okolici Čakovca, dok je kategorija Životinje s 11,94% na trećem mjestu. U kategoriji životinje stanovnici Međimurske i Koprivničko - križevačke županije prijavljivali su pronađene lešine životinja, tražili informacije o zbrinjavanju lešina životinja ili tražili smještaj za napuštene i / ili izgubljene životinje.

Od osnutka Zelenog telefona na području Međimurske županije 2003. godine Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis zaprimila je ukupno 2440 prijava, s naglaskom kako Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis također vodi i prijave vezane uz Koprivničko - križevačku županiju.