Svijet oko nas 29.05.2017. 07:18.

Eksperimentalni rad

Topčina Josipa Nina Pleha i Domagoja Smolića

Učenici Tehničke škole Čakovec Josip Nino Pleh i Domagoj Smolić sa svojim su mentorom Damirom Štamparom počekom svibnja nekoliko dana boravili u Vinkovcima na državnom natjecanju i smotri iz fizike. Put do Vinkovaca bio je težak, a kako bi do faze državnog natjecanja došli Josip Nino i Domagoj, učenici trećeg razreda tehničke gimnazije, su radili od početka školske godine. Sav rad i trud na kraju se isplatio jer iz Vinkovaca su se vratili s osvojenim prvim mjestom za svoj eksperimentalni rad Ispitivanje fizikalnih svojstava elektromagnetskog topa. - Njihov je rad procjenjivan u nekoliko krugova te je šest samostalnih srednjoškolskih radova pozvano na državno natjecanje za koje su Josip Nino i Domagoj morali pripremiti i plakat te prezentirati elektromagnetski top pred povjerenstvom nakon čega su ulaskom u top tri rada održali i javnu prezentaciju pred svih 200-tinjak sudionika natjecanja ne pokazavši ni trunku treme. Njihov je top proglašen najboljim eksperimentalnim radom zbog čega smo se presretni vratili kući, kazao je ponosni profesor Damir Štampar spomenuvši i uz natjecanje jednu anegdotu.

– S obzirom da je natjecanje školsko, a radi se o topu gotovo nas na natjecanje nisu pozvali objasnivši da se radi o oružju, ipak, kad smo pobijedili povjerenstvo je kazalo da bi im bilo jako žao da izuzetan rad naših učenika nisu pozvali i vidjeli uživo, a evo, na kraju smo i pobijedili, s osmijehom je objasnio D. Štampar dok su nam Josip Nino i Domagoj demonstrirali rad topa i objasnili kako radi. – Krenuli smo raditi od nule, postojala je tek ideja koju smo dobili igrajući računalnu igricu. Izradili smo prototip elektromagnetskog topa te smo uspjeli u intervalu od nekoliko milisekundi ubrzati metalni projektil na brzinu veću od 20 m/s djelovanjem snažnog magnetskog polja, objasnili su vrijedni srednjoškolci koji su velik dio slobodnog vremena utrošili eksperimentirajući s topom, a u provedbi eksperimenata svojim znanjem i iskustvom pomagali su im ravnatelj Instituta sinergije znanosti i društva Dejan Vinković i inženjer Stjepan Gornik.

– U TIC-u smo radili top jer je ovdje sva potrebna oprema, a podvrgnuli smo ga nizu ispitivanja s ciljem detaljnog razumijevanja fizikalnih principa njegovog rada, kazao je Josip Nino koji je s Domagojem na eksperimentu radio svake subote tijekom nekoliko mjeseci. Danas su učenici tehničke gimnazije zadovoljni rezultatom i na žele zbog utrošenog vremena i kažu da ovo nije kraj projekta, a slijedeći korak je usavršavanje postojeće konstrukcije s ciljem postizanja još veće izlazne brzine projektila.