Tragovima prošlosti 01.05.2017. 21:40. Zadnja izmjena: 16.05.2017. 21:41.

Retrovizor

U koje se srednje škole na području Čakovca 1989. godine upisalo koliko učenika

25. travnja 1973.: Zdenčar, ni za kakve novce!

Alat- motika, primitivno vitlo, poveća kanta i četiri ljudske ruke. Oko njih voda i blato. Takav je bio ambijent u kojem smo zatekli oca i sina, Štefana i Augusta Đurana iz Grabrovnika. Radili su težak i nimalo perspektivan posao. U Leskovcu, kod Štrigove, kopali su još jedan od nekoliko desetaka bunara. Zdenčari Đurani, kako ih zovu, u dvanaestogodišnjoj tradiciji svoje obitelji iskopali su desetine metara zemlje, naravno računajući od površine pa prema središtu zemljine kugle. Šesnaestgodišnji August pomaže svom ocu: – Ni za kakve novce ne bih bio zdenčar. Rađe ću preko granice, rekao je.

27. travnja 1977.: Novi Modeks i službeno u pogonu

Iako se već nekoliko mjeseci nalaze u novim proizvodno-poslovnim prostorima, radni ljudi Modeksa u Murskom Središću ovu svoju posljednju radnu pobjedu, izvojevanu višegodišnjim odricanjima obilježit će sutra – u okviru proslave prvog maja i jubileja vezanih za osam i pol desetljeća Titova rođenja, 40. obljetnicu njegova dolaska na čelo KPJ i isto tako četiri desetljeća djelovanja Komunističke partije Hrvatske. U Modeksu je danas zaposleno 280 radnika, a u toku je tečaj osposobljavanja 40 novih radnika, organiziran u suradnji s Radničkim sveučilištem i SIZ-om za zapošljavanje radnika.

24. travnja 1983.: Patkica Blatkica sredinom svibnja

Krajem listopada prošle godine u Centru za kulturu Čakovec je pokrenuta inicijativa za osnivanje kazališta lutaka. Prije mjesec dana grupa zanesenjakinja pod stručnim vodstvom Vinka Lisjaka započela je s probama za predstavu Patkica Blatkica. Lutke za animiranje su posuđene iz Zagrebačkog kazališta lutaka. Djevojke, animatori lutaka, znaju i same napraviti lutke, ali nemaju potreban materijal. Nacrt scena za predstavu napravila im je Marija Zidarić. Sve ostalo- glazbu, plakate… djevojke same. Premijerno se izvođenje Patkice Blatkice očekuje sredinom svibnja.

28. travnja 1989.: Upisi u čakovečke srednje škole

U novoj školskoj godini 1989./90. u prve razrede usmjerenog obrazovanja triju čakovečkih srednjih škola moći će se ukupno upisati 1276 učenika raspoređenih u 36 odjeljenja. Planirano je da 528 učenika pođe u Centar za obrazovanje kadrova u privredi, 400 u Srednjoškolski i 348 u Građevinski obrazovni centar. U građevinskoj školi učenicima se nude programi graditeljske i poljoprivredne struke, u COKUP-u strojarske i brodograđevinske struke, elektrotehničke i matematičko-informatičke i prometne, dok će SŠC kandidati birati između ekonomskog, trgovinskog, odgojno-obrazovnog, prirodoslovnog ili pak tekstilnog zanimanja.

23. travnja 1993.: Uređuje se školsko dvorište

Vrijedni mještani Krištanovca prošlu subotu popodne proveli su u radnoj akciji uređenja okoliša zgrade svoje škole. Obarali su stabla u dvorištu koja zbog starosti ili bolesti počinju naginjati rušenju i predstavljaju opasnost za zgradu. Ovo nije prva takva akcija Krištanovčana koje organiziraju Skupština mjesne zajednice i roditelji djece. I u drugim prigodama oni su se na različite načine snalazili da pomognu školi, odnosno prikupljali sredstava, što dobrovoljnim prilozima, što prilozima u radu, ali i organiziranjem priredbi u kojima su akteri djeca, a s prihodom namijenjenim uređenju školskog prostora.