Veliki odmor 10.05.2017. 08:21. Zadnja izmjena: 10.05.2017. 08:22.

Europski tjedan

Finale EU-kviza za Međimursku županiju u Osnovnoj školi Donji Kraljevec

U Osnovnoj školi Donji Kraljevec ove je godine održano finale EU-kviza za Međimursku županiju kojoj je glavni organizator EUROPE DIRECT Čakovec (EDIC) u suradnji s Međimurskom županijom, a povodom obilježavanja Dana Međimurske županije i Europskog tjedna. 

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga: kvalifikacije koje su se održale 27. travnja, a u kojima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u jučerašnje finale ušlo 5 najboljih timova. Finalisti koji su ove godine izborili samo finale su kvizaši iz osnovnih škola iz Nedelišća, Orehovice, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Donji Kraljevec i I. osnovna škola Čakovec. U borbi za zlatno odličje gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, a treće mjesto pripalo je kvizašima iz Orehovice.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 15. izdanju ovog natjecanja što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja odnosno volje i truda ravnatelja, mentora, a posebno učenika da nauče nešto novo i pokažu svoje znanje o Europskoj uniji. Program kviza vodila je Aleksanda Ličanin, a učenici Donjeg Kraljevec pripremili su kratak program u kojem su nastupali učenici 4. razreda, pjevački zbor OŠ Donji Kraljevec te učenica Marija Magdalena Goričanec.