Veliki odmor 16.11.2016. 09:01. Zadnja izmjena: 16.11.2016. 09:10.

OŠ Sv. Martin na Muri

Martinov pohod uz priče, pjesmu i uprizorenje legende o svetom Martinu

Dan prije proslave Sv. Martina, učenici i djelatnici osnovne škole Sv. Martin na Muri napravili su pohod po mjestu s laternama i sa Sv. Martinom na konju, pjevajući pjesme na hrvatskom i njemačkom jeziku. Na inicijativu učiteljice njemačkog jezika Valentine Bogdan i uz pomoć učiteljice Monike Turk i vjeroučiteljice Ljiljane Hozjan spojila se njemačka tradicija „Martinsumzug“ s legendom o Sv. Martinu. U zemljama njemačkog govornog područja godinama djeca na Martinje hodaju s laternama po svojim naseljima pjevajući pjesmice.

S obzirom na to da je Sv. Martin zaštitnik naše župe, dogovoreno je sa vlč. Ivanom Hercegom da djeca i roditelju dođu na sv. misu gdje će saznati i nešto više o Sv. Martinu. Učitelji u školi su pomogli učenicima izraditi laterne različitih boja, a u pomoć su priskočili i roditelji. Na satovima njemačkog jezika pjevale su se pjesmice „Ich gehe mit meiner Laterne“ i „Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne“, koje se tradicionalno pjevaju u Njemačkoj i Austriji. Na pohodu su sudjelovala i djeca i tete dječjih vrtića „Smješko“ i „Ribica , kao i mnogobrojni mještani. Gospodin Stjepan Goričanec je uprizorio legendu o Sv. Martinu, dok je knjižničarka Ana Špoljarić pročitala tu istu legendu. 

Sv. Martin je, jašući na konju susreo promrzlog siromaha i dao mu komad svog plašta. Djeci na pohodu je podijelio i hranu, koju su oni morali još međusobno podijeliti. Sveti Martin je bio biskup, zaštitnik vojnika, siromašnih, prosjaka, putnika i vinogradara. Inicijativom škole ovaj običaj pohoda s laternama će postati tradicionalan.

Izvor: Monika Turk