Sport 02.08.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

15 godina košarkaškog kluba "Zgradeši" Kotoriba

Da bi razbili monotoniju zajedničkih sjedenja u dvorištu stambene zgrade u Kolodvorskoj ulici 4 c u Kotoribi,njeni stanari su je prije 15 godina monotoniju razbili postavljenjem jednog improviziranog koša u koji su onako iz  hira ubacivali loptu, zaigrali „hakl“. Danas ljudi već u godinama evocirajući sjećanja kažu da je taj koš bio postavljen na obližnjem „korunku“, a sastojao se je felge jednog odbačenog motorkotača. S vremenom su koševi postojali sve moderniji, a sjećaju se da su  im jedan pokretni i otuđili i da je završio u jednom susjednom selu. Danas je koš stabilan, modernog je dizajna, nalazi se na istom mjestu-kutu zajedničkog dvorišta, a ispod njega su žutom bojom iscrtane crte koje traži svako košarkaškog igrališta.
Vrijeme od prije 15 godina vratili su natrag u subotu 9. lipnja u carstvu hladovine obližnjih „koruneka“ gdje su uz ukusni grah i piće priredili zajedničko druženje. Bili su tu oni koji udarali temelje svakodnevnog okupljanja, preko onih koji su kasnije doseli te onih koji tada nisu bili rođeni.
Sjećanja na proteklih 15 godina evocirali su nam danas 45-godišnji Damir Fuš, 32-godišnji Alen Vadas, pet godina stariji Franjo Luc, godinu dana mlađi Željko Jovanović te 48-godišnji Milan Peranec. Bio je tu i Dino Fuš koji se sjeća da se je s „haklerima“ prvi puta fotografirao kada mu je bilo tek 6 godina. Danas svi pobrojani rijetko kada odigraju „hakl“, preferiraju, znajući kako to nije zdravo, sjedilački način druženja gdje dominiraju specijaliteti pripremljeni u kotliću, dok su pod košem neki novi klinci. Rekli su nam kako će postavljeni koš ovdje ostati zauvijek kao simbol popularnosti košarke u Kotoribi, ali i kao simbol dobrosusjedskih odnosa. Koš je za subotnji događaj bio obnovljen, nabavljene su posebne majice s logotipom obljetnice…..
Te subote košarka je bila u drugom planu. Na bogatoj trpezi dominirao je vrsno pripremljeni grah uz piće. Kuhari su bili Alen Vadas i Đuro Horvat koji je ovamo doselio mnogo kasnije.
Zamoljeni smo da se spomenu oni koji su svojim prilozima i donacijima omogućili da svojevrsna košarkaška fešta bude doista prava. Bili su to domaći vatrogasci, Sušara „Siladi“, trgovina „Tehnodom“, mesnica „Habjan“ D. Dubrava, tvrtka „Muraplast“ d.o.o.. Caffe bar „Stop“ D. Dubrava, Caffe bar „Stil“ D. Vidovec, tvrtaka „Jill sokovi“ D. Dubrava, Caffe bar „Kvazar“ Kotoriba, Pizzerija „Majo“ Kotoriba i Frizerski salon „Marina“ Kotoriba.
Već smo pozvani i na 20-ti rođendan koji će biti u nekom novom ruhu i izdanju, kako su to najavili „Zgradeši“.
Mladen Grubić

Izvor: 2988