Sport 17.12.2009. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:35.

POHVALE ZA ORGANIZACIJU, SUĐENJE I REZULTATE

18. DRŽAVNO PRVENSTVO U GIMNASTICI

U Sportsko-gimnastičkom centru Aton u Nedelišću održano je 18. državno prvenstvo u muškoj i ženskoj gimnastici koje je polučilo višestruke rezultate. Od onih sportskih do tehničkih koji podrazumijevaju domaćinstvo nad nacionalnim natjecanjem. Naši natjecatelji Tijana Tkalčec, Filip Ude, Marijana Petrić, Stella Petran, Sabina Hegeduš i drugi polučili su sjajne rezultate, no njihovi treneri ovo nadmetanje gledaju u široj slici - analizirajući mogućnosti za još snažnijom sportskom afirmacijom svakog od njih.
Natjecanje je proteklo u najboljem redu, a posebno veseli činjenica što su domaćini oborili rekord ugostivši više od 400 natjecatelja iz trideset klubova u zemlji. Zastupljena je bila cijela Hrvatska, nastupili su čak i gimnastičari iz Dubrovnika, Imotskog, Solina, Vukovara, Duge Rese, Zagreba...
- Mi ovakve događaje smatramo priznanjem našem radu, a svakako nam daju i poticaj za daljnji rad. Dokazuju da smo na pravom putu i da kvalitetno radimo. Planovi Atona u predstojećem razdoblju svakako su službeno dobivanje naziva Nacionalni gimnastički centar i centar za ostale dvoranske sportove, želimo postati centar izvrnosti i organizirati Međunarodno natjecanje u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici kao pripremu za organizaciju Svjetskog kupa - ističe sportski direktor naših gimnastičara Mario Vukoja.
Analizirajući sezonu, Tijana Tkalčec izjavljuje da ima puno razloga za zadovoljstvo.
- Biti drugi na rang ljestvici Svjetskog kupa u preskoku je, po meni, izvrstan rezultat. Drago mi je što smo u ovoj godini ostvarili i više od zacrtanog, a u nastavku želim biti među prvih osam na natjecanjima na kojima ću nastupiti. Osim rezultatom Svjetskog kupa, izuzetno sam zadovoljna i svojim nastupom na Državnom prvenstvu. Natjecala sam se u višeboju, no posebno sam zadovoljna bila vježbom na parteru - ističe Tijana.
Njezin je plan nastaviti nastupe na natjecanjima na kojima će se odmjeravati na najmanje dvije sprave - preskoku i parteru. Na preskoku će imati jedan novi skok s većom polaznom ocjenom od dosadašnjeg, a na parteru stabilizirati program. Kako se ove godine nije ozlijeđivala nada se da će tako biti i u predstojećem vremenu.
Ude: Iduće godine bit ću onaj pravi
Naš srebrni olimpijac Filip Ude ostao je skroman usprkos svojim potencijalima, no ne treba zaboraviti da ga ozljede stalno prate.
- Ne mogu reći da je ovo moj povratak iako sam ove godine imao špicu na Mediteranskim igrama u Pescari. Polako se vraćam višeboju i nadam se da ću 2010. godine biti onaj pravi. Osjećaj za sprave još nije pravi ali i za to je potrebno vrijeme. Trenutno radim na pojačanju programa na svim spravama, jer moram stabilizirati višeboj. Nemojte se čuditi ako slijedeće sezone ne pokažem svoj maksimum na svim svojim, bolovi su još uvijek prisutni, no sve je bolje i bolje i jedva čekam da opet budem onaj pravi. Sretan sam što sam na Državnom prvenstvu u Atonu nastupio pred domaćom publikom i nadam se da nisam nikog razočarao - ističe Filip.
Trener Igor Kriajimskii ističe da su Macanovi natjecatelji pokazali kvalitetu muške i ženske gimnastike. U prvi plan ovaj puta stavlja Stellu, Marijanu i Sabinu.
- Sve u Hrvatskoj kvalitetom su iznenadile Stella Petran, Marijana Petrić i Sabina Hegeduš koje su apsolutno opravdale naša očekivanja i pokazale da imaju veliku perspektivu. One će to pokazati u predstojećem olimpijskom ciklusu. Naravno tu je i Tijana Tkalčec koja je nakon dugo, možda i predugo vremena radila višeboj, a njezin zbroj pokazuje da ima relane šanse i za napredak. Mislim da će nam na kraju ciklusa Tijana biti i najveće iznenađenje. Filip će u sljedećoj godini malo “zanemariti” tlo i konja, a više vremena posvetit ćemo višeboju. Ipak je primaran zadatak otići na Olimpijske igre - ističe Kriajimskii.
Prvi put u sudačkoj ulozi
- Obrada podataka za Državno natjecanje bila je bežična i imali smo praktično rezultate uživo na internetu. Na tome zahvaljujemo Ekonomskoj i trgovačkoj školi i ravnateljici Dušanki Novak koja je osigurala ekipu za unošenje podataka. Pohvale su nam stizale sa svih strana, sa željom da se vidimo druge godine, no 2010. organizirat ćemo međunarodni Grand Prix na kojem će nastupiti samo natjecatelji s pozivnicom - ističe Mario Vukoja.
Pohvale idu i sucima koji su prvi put odigrali tu ulogu - Nikoli Dudeku koji je sudio A program i dobio najvišu ocjenu, s preporukom da iduće godine pristupi ispitu za nacionalnog suca. Sudili su i Alen Vinko, Stjepan Dominić, David Vinko, Aleksandra Bedić i Vlatka Mikulčić. Brojni su volonteri surađivali u pripremi i održavanju 18. Državnog natjecanja u gimnastici, prije svega roditelji djece gimnastičara, a potom i sponzori svojom podrškom. (al)

Izvor: 2851